analiza copernicusa

Srpanj je bio jedan od tri najtoplija u zadnjih 30 godina, u zapadnoj i sjevernoj Europi padali rekordi visokih temperatura

 • Autor: M. Šu.
 • Zadnja izmjena 08.08.2022 11:48
 • Objavljeno 08.08.2022 u 11:39
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: Salas

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, objavila je analizu o toplinskom valu u Europi i temperaturama u srpnju 2022.

Copernicus redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvješćima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable. Tako je sada objavljena i analiza za srpanju 2022. za koji Copernicus kaže da je globalno bio jedan od tri najtoplija zabilježena srpnja u zadnjih 30 godina.

Površinska temperatura zraka za srpanj 2022.:

 • Globalno, srpanj 2022. bio je jedan od tri najtoplija zabilježena srpnja, blizu 0,4°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020., neznatno hladniji od srpnja 2019. i neznatno topliji od srpnja 2016.
 • Kopnene mase sjeverne hemisfere imaju pretežno visoke iznadprosječne temperature
 • Temperature ispod prosjeka duž zapadnog Indijskog oceana, od Roga Afrike do južne Indije, u većem dijelu središnje Azije, kao i u većem dijelu Australije
 • Zajednički šesti najtopliji srpanj za Europu; toplinski val donosi lokalne i nacionalne rekorde zapadnim i sjevernim dijelovima kontinenta
Anomalija površinske temperature zraka za srpanj 2022. u odnosu na srpanjski prosjek za razdoblje 1991.-2020

Anomalija površinske temperature zraka za srpanj 2022. u odnosu na srpanjski prosjek za razdoblje 1991.-2020

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ERA5/ Copernicus služba za klimatske promjene

Morski led u srpnju 2022.:

 • Opseg antarktičkog morskog leda dosegao je najnižu vrijednost za srpanj u 44-godišnjem bilježenju satelitskih podataka, 7% ispod prosjeka, znatno ispod prethodnog rekorda
 • Južni ocean vidio je široka područja ispodprosječne koncentracije morskog leda od Amundsenovog i Bellingshausenova mora do sjevernog Weddellova mora, kao i u većem dijelu sektora Indijskog oceana
 • Opseg arktičkog morskog leda bio je 4% ispod prosjeka, svrstavši se na 12. najniži položaj za srpanj u satelitskom zapisu, znatno iznad niskih srpanjskih vrijednosti viđenih u razdoblju 2019. – 2021.

Srpanj 2022. - Hidrološki uvjeti:

 • Srpanj 2022. bio je sušniji od prosjeka za veći dio Europe, s oborenim lokalnim rekordima niske količine oborina na zapadu i sušom na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku.
 • Ti su uvjeti utjecali na lokalno gospodarstvo i olakšali širenje i intenziviranje požara na otvorenim prostorima.
 • Također je bilo sušnije od prosjeka u većem dijelu Sjeverne Amerike, velikim regijama Južne Amerike, središnje Azije i Australije.
 • Vrijedni pažnje bili su uvjeti vlažniji od prosjeka u istočnoj Rusiji, sjevernoj Kini i velikom vlažnom pojasu koji se proteže od istočne Afrike preko Azije do sjeverozapadne Indije.
Mjesečne globalne srednje i europske srednje anomalije površinske temperature zraka u odnosu na 1991.-2020., od siječnja 1979. do srpnja 2022. Tamnije obojene trake označavaju srpanjske vrijednosti.

Mjesečne globalne srednje i europske srednje anomalije površinske temperature zraka u odnosu na 1991.-2020., od siječnja 1979. do srpnja 2022. Tamnije obojene trake označavaju srpanjske vrijednosti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ERA5/ Copernicus služba za klimatske promjene

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) izvjestila je o dugotrajnom toplinskom valu koji je započeo u Portugalu i Španjolskoj, nastavljajući se prema sjeveru i istoku prema Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, središnjoj Europi i Skandinaviji. Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španjolske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. U cijeloj pogođenoj regiji srušeni su srpanjski rekordi svih vremena za maksimalnu temperaturu. Pirenejski poluotok bilježi neuobičajeno velik broj dana s maksimalnim temperaturama iznad 35°C, naglašavajući dugotrajnost visokih temperatura u ovoj regiji. Za svoj regionalni prosjek, jugozapadna Europa doživjela je najtopliji srpanj zabilježen u pogledu maksimalnih temperatura.

 • +3

Toplinski val u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Možemo očekivati da ćemo i dalje vidjeti češća i duža razdoblja ekstremno visokih temperatura, kako se globalne temperature dalje povećavaju. Toplinski valovi predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje i mogu povećati intenzitet i dugotrajnost mnogih drugih katastrofalnih klimatskih događaja, uključujući požare na otvorenim prostorima i suše, koji utječu i na društvo i na prirodne ekosustave. Osim toga, suhi uvjeti iz prethodnih mjeseci u kombinaciji s visokim temperaturama i niskom količinom padalina koji se vide u mnogim područjima tijekom srpnja mogu imati negativne učinke na poljoprivrednu proizvodnju i druge industrije poput riječnog prometa i proizvodnje energije', kazala je viša znanstvenica za Copernicus službu za klimatske promjene, Freja Vamborg.

 • +22
 • +19

Toplinski val u Španjolskoj

Izvor: Profimedia / Autor: Paco Freire/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!