ZA BRANITELJE U SRPSKIM LOGORIMA

Srbijanski veterani protiv spomen ploče

21.09.2009 u 21:27

Bionic
Reading

Članovi Udruge ratnih vojnih invalida iz Zrenjanina u Vojvodini najavili su u ponedjeljak da neće dopustiti da bivši hrvatski zatočenici iz Udruge 'Vukovar 1991' postave spomen ploču na mjesta nekadašnjih logora za Hrvate Stajićevo i Begejci, javila je srbijanska agencija Beta

'Prema našim saznanjima, za 3. listopada je najavljen posjet bivših hrvatskih zarobljenika Begejcima i Stajićevu, kada će biti postavljene spomen ploče. Mi ćemo biti ondje i nećemo to dopustiti', upozorila je predsjednica Udruge RVI Jovanka Pavlović.

Članovi udruge započeli su štrajk glađu zahtijevajući smjenu predsjednika skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona zbog njegove podrške toj inicijativi bivših hrvatskih zatočenika.

Po riječima predsjednice udruge RVI, srpski ratni vojni invalidi zamjeraju Martonu što je nedavno primio izaslanstvo udruge pravnika 'Vukovar 1991' iz Hrvatske, koji namjeravaju 3. listopada posjetiti bivše logore u blizini Zrenjanina i postaviti spomen obilježja.

'I mi osuđujemo zločine, ali smatramo da još nije vrijeme za postavljanje spomen obilježja živim ljudima, vojnim zarobljenicima koji nisu zlostavljani u tim logorima, a da zaboravljamo naše ljude koji su dali život boreći se za svoju zemlju', rekla je Pavlović.

Beta prenosi da se članovi RVI Zrenjanin na štrajk glađu nisu odlučili iz političkih, već kako je Jovanka Pavlović rekla, 'iz ljudskih razloga, u ime svih poginulih i ranjenih na prostoru SFRJ', a o tome su obavijestili i predsjednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića.

Članovi RVI će, kako su rekli, štrajkati svakog dana od 10 do 20 sati, do 26. rujna kada će na ulicama Zrenjanina organizirati prosvjed sa 'suborcima iz cijele Srbije'.

Predsjednik zrenjaninske gradske skupštine Marton izrazio je žaljenje što se, kako je rekao, u 21. stoljeću pojedinci na takav način bore za svoje ciljeve i tako dovode u pitanje svoje zdravlje.

'Mislim da je moj čin duboko kršćanski i da je postavljanje spomen obilježja duboko suglasno s religijom kojoj pripada veliki broj ovdašnjih stanovnika. Tko u to sumnja, sumnja u osnovne postulate po kojima živi suvremena Europa', rekao je Marton agenciji Beta.

Ustvrdio je da nije obećao pomoć i podršku u financiranju postavljanja spomen ploče, već da je tijekom razgovora s izaslanstvom udruge iz Hrvatske samo dobio informaciju o njihovim namjerama.

'Ja sam ih saslušao, i podržavam ih', rekao je Marton podsjetivši i na nedavni posjet Zrenjaninu hrvatskog veleposlanika Željka Kuprešaka koji je rekao da spomen obilježja moraju biti postavljena i u Hrvatskoj, na mjestima gdje su žrtve bile srpske nacionalnosti, prenijela je agencija Beta.

Udruga pravnika Vukovar 1991. i Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata (UBLDR) najavili su sredinom rujna da će 3. listopada vukovarski branitelji, ranjenici i civili obići nekadašnji koncentracijski logor Stajićevo kod Zrenjanina u Vojvodini i tu podići spomen ploču.

Udruge posjećuju logor kako bi odale počast braniteljima i civilima koji su bili žrtve mučenja te kako bi potaknuli obje države da procesuiraju odgovorne.