progon nadređenih

Srbijanski odvjetnik najavljuje nove kaznene prijave zbog Petrovačke ceste: Meta su mu Davor Domazet Lošo, Ilija Maričić i Pavao Miljavac

22.08.2022 u 09:02

Bionic
Reading

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio prvu optužnicu srpskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za ratne zločine počinjene u Oluji stižu nove najave kaznenih prijava

Odvjetnik Dušan Bratić, koji predstavlja preživjele zločina na Petrovačkoj cesti, najavio je podizanje novih kaznenih prijava, pišu Večernje novosti.

'Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet ćemo novu kaznenu prijavu zbog istog događaja s pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV-a u Oluji, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vrijeme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni', poručio je Bratić.

Domazet Lošo i Maričić, tvrdi srbijanski odvjetnik, bili su suučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo djelo, a Miljavac suučesnik u izvršenju te odluke, dok su 'sva trojica nakon izvršenja prikrivala zločin'.

'Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužiteljstvu drugih dviju zemalja članica EU-a, koje su također po principu univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo razgovarati s njima na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i postzločinačke nagone pomoći izvršiteljima u izbjegavanju pravde', kazao je Bratić.

  • +2
Danijel Borović jedan je od hrvatskih ratnih pilota optuženih u Srbiji Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Podsjetimo, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu te je tako potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za 'ratne zločine počinjene u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine'. Optužnicom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Potvrđivanje optužnice izazvalo je burne političke reakcije, a oglasio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 'Srbija ima puno problema – probleme oko Kosova, hoće li na rusku ili zapadnu stranu - i onda koristi ove situacije da bi skretala pozornost sa svojih problema. Hrvatska odbacuje optužnicu, ona je političke prirode, i poruka svima u Srbiji: okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite', poručio je. Dodao je da će Hrvatska napraviti sve kako bi zaštitila svoje građane. 'Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerirati. Ako žele prema Europskoj uniji, moraju se europski ponašati', dodao je.

Odgovorila mu je srbijanska premijerka Ana Brnabić. 'Hrvatsko rukovodstvo sada i službeno prijeti da će blokirati europski put Srbije zato što, nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno netko odgovara za stravičan zločin na Petrovačkoj cesti. Jedna članica EU-a usuđuje se javno reći da ako tražite pravdu za ubojstvo srpske djece - jer četvero ih je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete biti dio EU-a. To je vladavina prava? To su europske vrijednosti? I nije vas sramota reći to otvoreno', napisala je na Twitteru.