nakon što je potvrđena optužnica

Optuženi hrvatski pilot Borović: Premijer je rekao da Hrvatska zna kako će zaštiti svoje ratne pilote. E, sada čekamo to

20.08.2022 u 20:27

Bionic
Reading

Suđenje četvoriti hrvatskih ratnih pilota zbog navodnog ratnog zločina trebalo bi uskoro početi u Srbiji, nakon što je Žalbeni sud potvrdio optužnicu protiv njih. Proces će se, vjerojatno, voditi bez nazočnosti optuženih

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) optužilo je 31. ožujka pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šesteero djece, te 24 ranjenih.

Jedini od četvorice koji je dosad istupao bio je Borović, kojega javnost pamti kao pilota koji je na hrvatsku stranu u Domovinskom ratu preletio prvim MiG-om 21. Nakon što je objavljena informacija o potvrđivanju optužnice, na što je reagiralo Ministarstvo uprave, ovaj proslavljeni hrvatski pilot dao je kratku izjavu za RTL televiziju.

  • +2
Danijel Borović Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

'Mene nije nitko zvanično kontaktirao. Ne mogu ja s njima kontaktirati. Sad čekamo da hrvatska država, odnosno oni koji je zastupaju, nešto poduzmu. Koliko se sjećam, tamo negdje dok je priča krenula, predsjednik Vlade je izjavio da Hrvatska zna kako će zaštiti svoje ratne pilote. E, sada čekamo to', rekao je Borović za RTL. Prije mjesec dana, Borović je za Novi list odbacio odgovornost za zločin iz optužnice rekavši kako nije bio u liniji zapovijedanja te kako nikada ničija zapovijed u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nije bila da se gađa civilnu kolonu.

'Želio bih stvarnu pomoć hrvatskih vlasti u sudskom postupku, a ne samo javno izrečenu deklarativnu podršku. Negdje, valjda u MORH-u, postoji arhivirana dokumentacija iz tog vremena koju treba zatražiti, a koja dokazuje da ja nisam sudjelovao u zapovjednom lancu, da nisam učinio ništa od toga što mi se u optužnici, barem prema onome što je objavljeno u medijima, stavlja na teret. Ako naša državna tijela odbiju preuzeti optužnicu, a to je najavljeno, neću ni znati za što me konkretno okrivljuje srpsko tužiteljstvo. Jedino u slučaju da mi moj odvjetnik dostavi tu optužnicu', rekao je Borović u srpnju za Novi list.