degutantno

Srbija dala stipendije studenticama iz BiH koje su veličale Ratka Mladića

15.07.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Sveučilišta u Sarajevu, koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške Ratku Mladiću, u subotu su u Istočnom Sarajevu imale konferenciju za medije na kojoj je objavljeno da će školovanje nastaviti u Beogradu

Generalni direktor firme “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je od prije neki dan nova osoba na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu, piše N1 Sarajevo.

“Slađana i Valentina bit će stipendistice države Srbije i bit će im osiguran smještaj u studentskom domu, dok će ostatak financijskih troskova studija snositi poduzeće Sarajevo-gas”, rekao je Elek, prenosi N1.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentice, od kojih je jedna na društvenim mrežama, u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića, podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na kojoj je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.

Ove fotografije objavljene su na dan obilježavanja 28 godina od genocida u Srebrenici.

Iz kantonalnog MUP-a su priopćili da se Tužiteljstvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalificira kao kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.