analiza katastrofe

Zašto je brana dignuta u zrak? 'Rusi se ponašaju kao Ratko Mladić i JNA'

06.06.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Dizanje u zrak brane Kahovka tridesetak kilometara istočno od oslobođenog grada Hersona prijeti katastrofom golemih razmjera - započela je hitna evakuacija više desetaka tisuća stanovnika u njezinoj blizini, a potpuno pucanje sasvim bi sigurno imalo ogromne posljedice za kompletnu južnu Ukrajinu. Ovaj je potez po međunarodnom pravu i Ženevskoj konvenciji izjednačen s ratnim zločinom

Južno vojno zapovjedništvo ukrajinske vojske tvrdi da su ruske snage digle branu u zrak, a lokalni gradonačelnik kojeg su postavili Rusi svaljuje krivnju na Ukrajince i naziva to 'terorističkim činom'.

Situacija neodoljivo podsjeća na akciju Ratka Mladića, ratnog zločinca koji je u siječnju 1993. godine naredio miniranje brane Peruća na Cetini i tako pokušao izazvati katastrofu u tom dijelu Dalmacije. Brana pukom srećom nije posve pukla, a stvar je spasila Hrvatska vojska hitnim zatvaranjem rupa i otvaranjem ispusta, čime je spašeno pedesetak tisuća stanovnika Sinja, Omiša i brojnih drugih gradova. Hrvatska je kasnije podigla optužnice protiv osoba iz redova bivše JNA i pobunjenih Srba zbog tog čina.

Kako će se razvijati situacija u Ukrajini, zasad je teško prognozirati: uz prijetnju poplavljivanja velikih područja, brana Kahovka ima izniman utjecaj na funkcioniranje obližnje nuklearne elektrane Zaporižje. Treba reći i da se s ove lokacije pitkom vodom opskrbljuje i okupirani Krim, no to barem zasad nije dovedeno u pitanje.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Vanjskopolitički i sigurnosni analitičar Denis Avdagić slaže se da golema diverzija frapantno sliči na Mladićevu akciju u Hrvatskoj prije točno trideset godina.

'Nije prvi put da u Ukrajini svjedočimo događajima koji nas podsjećaju na naše ratove: Rusi se naprosto ponašaju jednako kao tadašnja JNA, to je gotovo ista vojna doktrina', kaže Avdagić za tportal. On nema dvojbe oko toga tko je odgovoran za eksploziju na Kahovki.

'Ugroženo je stanovništvo, ugrožena je nuklearna elektrana Zaporižja, a jedino Krim nije ostao bez vode. Evidentno je i da se ovim potezom pokušava spriječiti najavljena ukrajinska protuofenziva jer će oni sada morati angažirati značajne snage i resurse za zbrinjavanje stanovništva, i to upravo na području koje je vjerojatno trebalo biti jedan od njihovih ključnih udarnih pravaca', objašnjava Avdagić.

'Uopće ne treba sumnjati u to da će ruska strana za akciju optužiti ukrajinske diverzante, premda nije bilo nikakvog smisla da oni učine ovako nešto. A da bismo iznijeli sve argumente i do kraja zaokružili tezu, treba reći da su upravo Rusi već iseljavali stanovništvo upravo s tog područja. Ne, nema nikakve dvojbe o odgovornima', dodaje ovaj analitičar.

Oružje za masovno uništenje

Infrastrukturni objekti poput brana zaštićeni su ratnim zakonima i Ženevskom konvencijom, pa se njihovo uništavanje smatra oružjem za masovno uništenje i neselektivnim ratnim zločinom ako takav napad može uzrokovati oslobađanje opasnih sila i posljedične ozbiljne gubitke među civilnim stanovništvom. Avdagić se slaže s time, no slaže se i s realnošću da optužnice za ratne zločine u ovom trenutku Rusima ne znače apsolutno ništa.

Uostalom, dodaje, vrlo slične zločine iz ratova devedesetih Haški sud svejedno je označio gotovo kao efemerne, pa prepustio nacionalnom zakonodavstvu.

'Počinitelji se u budućnosti svakako moraju sankcionirati, no i na ovom primjeru vidljivo je da golemu odgovornost imaju ratni huškači u medijima. Ono što se može vidjeti na ruskim televizijskim kanalima vjerojatno je najgora propaganda u novijoj povijesti, izuzev eventualno one za vrijeme genocida u Ruandi. Njene žrtve nisu samo Ukrajinci, pa onda i ostatak zapadnog svijeta, nego i sami Rusi', upozorava Avdagić.

Samo početak?

Najavljena ukrajinska protuofenziva, kaže, trenutno je u fazi 'ispitivanja situacije' na obje strane: kao što Rusi nastoje rušenjem brane natjerati Ukrajince da angažiraju svoje snage na pomoći civilima, tako Ukrajinci upadima na teritorij same Rusije nastoje natjerati njih da 'jačaju bokove' i šalju manje snaga na prostor na kojemu se očekuje njihov udar.

Koliko god monstruozna bila diverzija na Kahovki, ona bi mogla biti samo predigra.