PROSVJED U BEOGRADU

Srbi će se u Hrvatsku vratiti kad-tad

04.08.2009 u 22:15

Bionic
Reading

Manja skupina članova udruge ratnih vojnih invalida i obitelji nestalih iz tzv. republike srpske krajine u utorak je u povodu 14. obljetnice hrvatske vojne akcije Oluje, prosvjedovala ispred veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu

Kako su prenijeli beogradski elektronski mediji, predsjednik udruge Rade Čubrilo tom prilikom poručio je vlastima u Zagrebu da će se prognani Srbi "kad-tad vratiti u Hrvatsku" te zatražio da se Srbija za to bori političkim i diplomatskim sredstvima.

Okupljenima, koji su do hrvatskog veleposlanstva došli nakon skupa posvećenog Srbima poginulim tijekom Oluje, obratio se i "predsjednik Skupštine srpske krajine u progonstvu" Rade Ležajić koji je kazao da je uvjet za rješavanje "srpskog pitanja" u Hrvatskoj da se Srbima vrati status konstitutivnog naroda koji im je, kako je rekao, oduzet prekrajanjem Ustava bez njihove suglasnosti. Po Ležajićevim riječima time će im biti omogućen povratak svojim domovima, kao i povrat imovine i svih drugih prava.

Dodaje se da je kratak prosvjed održan i ispred veleposlanstva SAD-a, koje se nalazi u blizini hrvatskog veleposlanstva, gdje su prosvjednici poručili da je SAD odgovoran za propast bivše tzv. republike srpske krajine te stradanje Srba u Hrvatskoj, kao i urušavanje Republike Srpske i otimanje Kosova od Srbije.

Prosvjednici su su potom uputili do zgrade predsjednika Srbije Borisa Tadića odakle su mu poručili da "politika ispričavanja" Hrvatskoj koja je počinila "genocid nad srpskim narodom" nije put za pomirenje i uspješnu borbu za prava srbijanskog naroda dok, kako se dodaje, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić usred Novog Sada tvrdi da je "srpsko pitanje riješeno".