godišnjica smrti generala

Spriječen napad dronovima na američke vojnike u Iraku

03.01.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Dva drona s oružjem srušena su u ponedjeljak dok su se približavala vojnoj bazi u kojoj su raspoređeni američki vojnici blizu međunarodne zračne luke u Bagdadu, objavile su iračke sigurnosne snage i dodale da nema ozlijeđenih

Napad se dogodio na dan kada Iran i njegovi saveznici obilježavaju drugu godišnjicu ubojstva iranskoga generala Kasima Soleimanija ubijenog blizu Bagdada po naredbi tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Dva drona ciljala su zračnu luku Bagdada" gdje je u vojnoj bazi "smješten vro malen broj koalicijskih vojnika", citira agencija AFP irački izvor.

Dužnosnik međunarodne vojne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama rekao je da su dva "drona srušena bez incidenta". "Bio je to opasan napad na civilnu zračnu luku", priopćila je koalicija.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a prije su oružane skupine za koje Irak tvrdi da ih podržava Iran, preuzimale odgovornost za takve napade.

Objavljene su i snimke srušenih bespilotnih letjelica na kojima jasno stoji natpis na krilu "Soleimanjeva osveta".

Dana 3. siječnja 2020. dron opremljen oružjem po naredbi tadašnjeg predsjednika Trumpa u prah je pretvorio vozilo u kojemu su bili Kasim Sulejmani, zapovjednik elitne foramcije Iranske čuvara revolucije i tvorac iranske bliskoistočne strategije te Abu Mehdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika Hašd al-Šabija, koalicije paravojnih skupina koja je službeno postala dio iračkih sigurnosnih snaga.

Taj napad izveden noću na cesti koja vodi u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu potaknuo je bojazan od otvorenog rata između Teherana i Washingtona, vjekovnih suparnika i dviju sila prisutnih u Iraku.

Stotine pristaša proiranskih milicija u nedjelju su u Bagdadu komemorirale dvogodišnjicu Soleimanijeve smrti izvikujući protuameričke slogane.

I Izrael, dugogodišnji neprijatelj Irana, u ponedjeljak je primio poruku o Soleimanijevoj osveti.

Izraelski dnevnik Jerusalem Post objavio je da je njegova web stranica hakirana ilustracijom predmeta nalik na metak ispaljen iz crvenog prstena koji, kako javlja Reuters, podsjeća na prepoznatljivi prsten koji je nosio Soleimani.

"Svjesni smo očitog hakiranja naše web stranice, uz izravnu prijetnju (za) Izrael", naveo je Jerusalem Post, dnevni list na engleskom jeziku.