GREDELJ PORUČUJE:

'Spreman sam ići u Remetinec da spasim dom Cvjetkovićima'

25.03.2015 u 16:57

Bionic
Reading

Vladimira Gredelja, odvjetnika obitelji Cvjetković, sutkinja općinskog suda u Zagrebu Jadranka Merkaš disciplinski je prijavila zbog otvorenog pisma Hrvatskom helsinškom odboru, pod obrazloženjem da klijente brani na bezobrazan i neciviliziran način

Prenosimo dio njegov priopćenja:

'Danas 25. ožujka 2015.godine dobio sam disciplinskog tužitelja Alena Jakobovića poziv da se očitujem na disciplinsku prijavu Jadranke Merkaš sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog sadržaja Otvorenog pisma Hrvatskom helsinškom odboru, uz opasku da interes svojih stranaka članova obitelji Cvjetković branim na bezobrazan i neciviliziran način.


Dakle, gospođa v.d. predsjednica uzevši u zaštitu sutkinju koja kršeći Ustav RH nastoji na ulicu izbaciti devet članova obitelj Cvjetković iz njihova doma, mene proziva što sam se drznuo obratiti krovnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava u RH, pokazujući kako smatra da su suci izuzeti od Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama građana i Ustava RH.

Pri tom se poziva na čl. 85.Kodeksa odvjetničke etike u kojem stoji da odvjetnik u obavljanju svojeg poziva uvijek mora čuvati autoritet sudova pred kojima pruža pravnu pomoć, te im uvijek iskazivati dužno poštovanje.

Za zaključiti je za v.d. predsjednicu je sud uvijek civiliziran i uljuđen neovisno o tome kako pojedini sudac vrši svoju dužnost i (ne)poštuje Kodeks sudačke etike. Odvjetnik je neciviliziran i bezobrazan samo zato jer štititi pravo na dom svoje stranke, a sutkinja koja krši to pravo je civilizirana i uljuđena i nedodirljiva.

Prepuštam nadležnima i hrvatskoj javnosti PROSUDITI što je posao odvjetnika? Šutke i ponizno sudjelovati u kršenju ljudskih prava građana ili se tome na svaki demokratski dopustiv način usprotiviti? Ne plaše me niti brinu kazne. Spreman sam i u Remetinec, ako ću na taj način sačuvati dom obitelji Cvjetković. Na koncu, uloga odvjetništva i jest da bude korektiv sudovima i njihovim odlukama naročito onima poput odiozne odluke sutkinje Karađole.

Uz dužno poštovanje, dužan sam naglasiti kako sam u svakom svom nastupu vodio računa o čl. 85. Kodeksa. Ništa nisam rekao niti poduzeo sa namjerom vrijeđanja sutkinje niti suda .

No, moja sveta obveza je štititi interes svojih stranaka i nastupati sukladno čl.7.Kodeksa odvjetničke profesije koji nalaže: 'Svojim ponašanjem odvjetnik mora služiti kao primjer humanosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i progresivnih nastojanja u priznavanju i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda.'

Sadržaj priopćenja dostavljam Hrvatskom helsinškom odboru sa molbom da ocijene je li već sama Prijava HOK-u kršenje mojih temeljnih ljudskih prava na slobodu mišljenja i pravično suđenje, od strane v.d.predsjednice?'