BUKA I PRAŠINA USRED SEZONE

Splitski vikar uređuje stan; stanovnici Pjace ogorčeni

03.08.2014 u 08:00

  • +2

Ljetni radovi u povijesnom centru Splita

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Nedavno značajno kadrovsko preslagivanje u redovima splitske crkve ima i direktnu refleksiju na svakodnevni život građana u povijesnom centru Splita. Trenutačno tokom cijelog srpnja i sada u kolovozu na Pjaci se preuređuje stan u kojem će boraviti novi vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. U sjeverozapadnom dijelu Pjace na drugom katu potpuno se preuređuje interijer stana veličine od oko 100 metara četvornih

Na prvi pogled u pitanju je običan zahvat uređenja interijera nekretnine u posjedu župe sv. Duje. No na lokaciji ti radovi izgledaju, a to možete vidjeti i na priloženim fotografijama, kao pravo gradilište. Do nas su došle brojne pritužbe građana koji žive u blizini i žale nam se na nesnosnu buku i prašinu. Osim stanara, u susjedstvu crkvenog gradilišta i nekoliko je manjih hostela i apartmana koje građani iznajmljuju turistima. Oni, naravno, bilježe odlazak gostiju već sljedećeg jutra nakon stresnog buđenja uz zvuk bušilica i pikamera.

Zanimljivo, na ogradi nema nikakve table i službene oznake radova, premda nije u pitanju samo zahvat u interijeru, već je ograđen dio gradskog trga. Budući da nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu naših saznanja da radove izvodi tvrtka Neir (koja inače radi zahvate u zaštićenoj zoni u suradnji s konzervatorima), informaciju smo pokušali doznati kod radnika. No oni su nam na pitanje za koju tvrtku rade rekli da ne znaju.

U četvrtak su radovi bili posebno intenzivni; pumpao se beton i cijeli trg bukvalno se tresao od vibracija. Raspitali smo se o tome kako Grad Split uređuje pitanje radova tijekom sezone u povijesnoj jezgri. O tome nas je informirao gradski vijećnik nezavisne liste Za pametan grad Jakov Prkić koji je nedavno postavio na Gradskom vijeću vijećničko pitanje na temu radova u sezoni.

'Grad Split i ove je godine propustio priliku urediti pitanje zabrane radova u sezoni u centru grada. Po zakonu, Turistička zajednica Split šalje prijedlog gradu da uredi to pitanje za iduću godinu. TZ Split lani je poslala taj prijedlog za 2014., ali Grad je to propustio i sada imamo radove usred sezone na Pjaci, Soluratu i na više lokacija na Bačvicama, zonama u kojima se ljudi bave turizmom', kaže Prkić. Dodao je da Split formalno i po zakonu već sada mora urediti to pitanje za iduću 2015. godinu.

Kadrovske promjene

U ožujku ove godine, nakon 13 godina, došlo je do značajne promjene u crkvenom vrhu u Splitu i novi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije umjesto mons. Ivana Čubelića postao je mons. Miroslav Vidović, koji je nedavno završio studij kanonskog prava u Rimu.

Na kraju, možemo zaključiti da novi vikar mons. Vidović zapravo ne radi ništa nezakonito, samo je u pitanju mjera i korektnost prema budućim susjedima. Nije nezanimljivo i pitanje troškova kompletnog preuređenja stana od sto kvadrata. Prema stručnim procjenama, kompletna rekonstrukcija za takav složen zahvat košta u rasponu od minimum 50 do vrtoglavih 100 tisuća eura za takvu kvadraturu, ovisno o stupnju uređenja interijera.

Stanari na Pjaci, osim daljnje 'štekatizacije' na trgu i poplave higijenski i sanitarno krajnje upitnih frižidera za sokove i sladolede koji cijevi odvoda priključuju direktno u šahte, sada imaju novu muku i s gradilištem. Otežan im je pristup stanovima, vlada nesnosna buka i cementna prašina, a pojedincima je i poplavilo u stanove.