POMOĆ SPONZORU U NEVOLJI

Splitski rukometaši na jematvu umjesto na trening

15.09.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Velika reportaža i naslovnica splitskog dnevnika Slobodne Dalmacije danas je u znaku neobične akcije i inicijative. Igrači splitskog rukometnog prvoligaša su jedan dan, umjesto na treningu, proveli u branju grožđa u vinogradima jednog od njihovih sponzora, poznate tvrtke Dalmacijavino

Premda je reportaža o jematvi na Petrovu polju pokraj Drniša, gdje se nalaze nasadi vinove loze u vlasništvu Dalmacijavina, plasirana pod sportskom rubrikom, komotno je se može uvrstiti u senzaciju. Rukometaši su kao pravi sportaši bili više nego učinkoviti i korisni u branju grožđa i ostvaren je visok rezultat.
Dalmacijavino je, inače, jedan od manjih sponzora rukometnog kluba Split. Radi se samoj tvrtki Dalmacijavino, za čiji račun su pomagali splitski rukometaši.

TAOCI FONDA ZA PRIVATIZACIJU

Naziv te tvrtke je bio više puta spomenut na jučerašnjem prosvjednom skupu sindikalaca na Rivi u Splitu i radnici Dalmacijavina su participirali na tom skupu. Podsjetimo da je taj proizvođač vina, alkoholnih pića i sokova (legendarni Pipi) jedan od dugogodišnjih taoca Hrvatskog fonda za privatizaciju. Dalmacijavino se trebalo privatizirati i prošlo je više ciklusa, ali bezuspješno. Daljnji zastoj je posljedica afere Maestro i ta tvrtka je trenutačno ni na nebu ni na zemlji.

Nakon opstrukcija iz HFP-a u privatizaciji, dodatni doprinos u dugogodišnjoj agoniji je dao i DORH. Državno odvjetništvo je, nakon poništenja drugog kruga privatizacije zbog afere Maestro, trebalo dati mišljenje o nekretninama u posjedu Dalmacijavina da bi se otvorio treći krug. No s tim se aktivnostima oteže. Po mišljenju radnika, prokletstvo tvrtke su zapravo nekretnine koje posjeduje. Najatraktivnija lokacija je zgrada i prostor u splitskoj trajektnoj luci. Dio je smješten na pomorskom dobru i oko toga se vode prijepori i polemike.

Druga lokacija je punionica i skladište u industrijskoj zoni grada, na predjelu Stinice. Dalmacijavino je, osim toga vlasnik maloprodajne mreže u gradu i velikih nasada vinove loze u Petrovom Polju kraj Drniša.

NAJVEĆE ŽRTVE SU RADNICI

U tom vinogradu su se splitski rukometaši iskazali u pomoći svojem sponzoru. Zbog te beskonačne privatizacije i nerješavanja pravnog statusa tvrtke i nekretnina koje posjeduje, Dalmacijavino je i zapalo u poslovne poteškoće. Osim pet stotina radnika, uz sudbinu tvrtke je vezano i preko pet tisuća vanjskih suradnika i kooperanata, malih vinogradara koji ovise o njoj.

Podsjetimo da se na lokaciji u trajektnoj luci planira graditi kongresni centar i hotel, a već su u gradskoj vladi potpisani predugovori i organizirano je nekoliko prezentacija budućih projekata.

U tim aktivnostima, u prvom planu je bio Branko Grgić, bivši čelnik splitske trajektne luke i Hajduka, a sada državni tajnik u Ministarstvu turizma. Slična zavrzlama i pravni labirint je i u slučaju pomorskog dobra Brodosplita. Nejasni i nedorečeni zakoni se u tim slučajevima rastežu kako kome odgovara u danoj situaciji.

Kolateralne žrtve tih borbi za kvadrature su u ovom konkretnom slučaju radnici Dalmacijavina. Inicijativa splitskih rukometaša tim više zaslužuje pohvalu i riječ je o jasnoj direktnoj pomoći i solidarnosti sa sponzorom u poteškoćama.

Umjesto zaključka, sarkastično možemo savjetovati radnike Salonita koji su danas počeli štrajk glađu da sponzoriraju malonogometni tim Trgovačkog suda u Splitu, pa da ih onda pozovu u pomoć pri čišćenju azbesta u krugu tvornice u Vranjicu.