31. godina IX. bojne

Splitom se orilo 'za dom spremni', HOS-ovci obilježili godišnjicu, Skejo šutio

10.04.2023 u 18:57

Bionic
Reading

Pokraj spomenika poginulim pripadnicima i čitavoj postrojbi, okupilo se na Uskrsni ponedjeljak dvjestotinjak Splićana, veterana, gostiju i drugih, obilježavajući 31. obljetnicu osnutka IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", izražavajući sućut članovima obitelji nastradalih i poručivši kako se odreći neće svojeg ratnog znakovlja, naziva postrojbe i pozdrava "Za dom - spremni"

Njihov ratni zapovjednik, umirovljeni pukovnik Marko Skejo, bio je na skupu, ali nije izlazio za govornicu, nije se obraćao postrojenim bojovnicima ni davao izjave. No je zapalio svijeću i položio cvijeće pod spomenik, piše Slobodna Dalmacija.

Pred mikrofon je zato istupio njegov nasljednik na čelu bojne, umirovljeni bojnik Miće Ćuk, jednako žestok:

  • +18
Obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Izvor: Cropix / Autor: josko ponos

'Prikazuju nas kao negativce, a samo smo časno i ponosno branili svoj dom. Zna se kome smeta pozdrav "Za dom - spremni", smeta neprijateljima Hrvatske i ljubiteljima crvene zvijezde petokrake. I ne samo njima, smeta i nekima, takozvanim - našima. Kad se branio Dubrovnik i Vukovar, Srđ ili Škabranja, tada "Za dom - spremni" nije smetao nikome. Bili smo ponosi i uzdanica obrane Hrvatske od srpskog agresora!

Poručio je da im na sveti dan za branitelje, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, zabranjuju doći u Knin s ratnim oznakama, zbog dolaska uvaženih gostiju, Pupovca i ekipe.

'Pitamo se, tko je stvorio hrvatsku državu - Pupovac, Furio Radin, Kajtazi, NATO, UEFA, FIFA, Bruxelles, Soroš?! Koga se mi to plašimo, hrvatska država je stvorena krvlju hrvatskih branitelja koji su bili za dom spremni i još su uvijek', istaknuo je Ćuć

Uz čestitku godišnjice osnivanja postrojbe, sve je pozdravio trostrukim uzvikom: Bog i Hrvati! Za dom!

Spremni! - uzvratili su postrojeni vetreni i mladež Devete bojne. I ostatak skupa.

Igrom neobičnog slučaja, dan u kojem se obilježava godišnjica splitske Bobanove bojne dan je osnutka i Nezavisne Države Hrvatske. Naime, deseti dan mjeseca travnja.