veličanje fašizma

Antifašisti kritizirali oznake HOS-a i ukrajinske pukovnije AZOV koje su zajednički istaknute u Karlovcu

18.06.2022 u 18:36

Bionic
Reading

U karlovačkom predgrađu Turanj naslikano je na uređaju za regulaciju rada semafora znakovlje HOS-a sa šahovnicom kakva se koristila u tzv. NDH i ukrajinske pukovnije AZOV, što je Savez antifašističkih boraca i antifašista nazvao veličanjem fašizma

Oznake stoje na uređaju uz državnu cestu D1 nasuprot osnovne škole i to najmanje dva dana, rekao je Hini predsjednik udruge antifašista Grada Karlovca Miroslav Delić, ujedno potpredsjednik nacionalne organizacija SABH-a, koji ih je uočio u subotu i o tome obavijestio širu javnost.

Smatra da je razlog opetovanom veličanju ustaštva to što država ne sankcionira ustaške uzvike i znakovlja.

Taj zabrinjavajući trend, upozorio je vidljiv je i na svakom Thompsonovom koncertu, pa i na onom nedavnom u Karlovcu, gdje tinejdžeri spremno pjevaju i uzvikuju parole propalog fašističkog režima.

Delić je ustvrdio da vladajući svojim nečinjenjem puštaju da zlo raste, te naglasio da nije slučajno to što je sada, uz ustaške simbole osvanuo i grafit AZOV, što je, dodao je naziv ultranacionalističke bojne u Ukrajini koja godinama održava kontakte s ekstremističkom scenom u inozemstvu te Ima znak koji podsjeća na kukasti križ.

"Na svakom državnom događaju redovito gledamo skandalozna ustaška obilježja kojima se slavi zločinački režim, navijači na stadionima svjesno ili podsvjesno podržavaju ksenofobičnu i rasističku ideologiju kroz pozdrav 'za dom spremni', te pritom veličaju ustaški režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovječnosti u povijesti svijeta", rekao je Delić.

Uvjeren je da policija u konkretnom slučaju može, ako želi naći autore grafita koji nije nastao u trenutku, a na prometnici postoje i kamere.