VJEČITE TRZAVICE

Split: Gradska vlast željela kupiti zemljište za 900 eura, Kerumova stranka stavila blokadu

29.01.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma blokirala je otkup zemljišta za izgradnju Šoltanske ulice u Splitu, gdje je Grad Split od tvrtke Ora-mont trebao otkupiti 169 četvornih metara i za to platiti 1,2 milijuna kuna. Nakon što su javno najavili da neće podržati ovu transakciju i objasnili da se 'možda može postići razumna cijena', gradonačelnik Andro Krstulović Opara povukao je točku dnevnog reda s današnje sjednice Gradskog vijeća

Radi se o pojasu između dviju splitskih bolnica, gdje je spomenuta tvrtka izgradila kompleks stambenih zgrada i gdje nedostaje mali komad zemljišta kako bi se dovršila i spojila Šoltanska ulica. Ono je procijenjeno na oko 720 eura po kvadratu, odnosno oko 900 eura s PDV-om.

'Držim da nije pošteno tražiti istu cijenu kao da će Grad tamo ostvariti profit izgradnjom zgrada. Od tri čestice koje zajedno imaju 179 kvadrata, jedna ima 2, a druga 11 metara četvornih. Mišljenja sam da u ovom trenutku nisu prioritet te čestice i da se može postići razumnija cijena, stoga ću uskratiti podršku ovoj odluci', objavio je dan ranije predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS), upozoravajući da se ovoj tvrtki već više puta išlo na ruku izmjenama urbanističkih planova za ovu zonu.

'Zbog protivljenja našeg partnera koje je jučer izneseno u medijima, unatoč tome što je od strane Ureda državne uprave napravljena stručna procjena tog zemljišta i unatoč njihovom zahtjevu za izvlaštenje, povlačim ovu točku', objavio je Krstulović Opara na početku sjednice.

Zemljište za Šoltansku ulicu postupno se otkupljivalo kroz više godina, pa je i u mandatu samog Željka Keruma 2011. godine kupljeno nekoliko stotina kvadrata i za to plaćeno preko 3,5 milijuna kuna, odnosno preko 600 eura.

U vladajućoj koaliciji HDZ-a i HGS-a u Splitu ovo je jedan od pokaznih primjera razlaza koji će se dogoditi uoči lokalnih izbora iduće godine, na kojima je Kerum najavio kandidaturu za gradonačelnika. Dotad će, najavio je, njegovi vijećnici glasovati za proračune i održavati gradsku vlast na životu, ali očito i povremeno zatezati odnose i blokirati odluke.

  • +23
Sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Jedna od takvih je i Odluka o komunalnom redu, koja se najavljuje pune tri godine i koja se po zakonskim rokovima trebala usvojiti najkasnije do kolovoza prošle godine: ona će se napokon naći na današnjoj sjednici, ali tek u formi prvog čitanja.

Gradski vijećnici raspravljat će i o kontroverznom cjeniku za pristajanje kruzera, po kojemu bi umjesto maksimalnih dvije tisuće kuna za brodove kapaciteta od 50 do 200 putnika Grad Split naplaćivao tisuću kuna, a za kruzere kapaciteta od 1001 do 2000 ljudi, umjesto mogućih 20.000, tek deset tisuća kuna. Ovakav prijedlog izazvao je žestoke kritike oporbe i nevladinih aktivista jer se popust od 50 posto dodjeljuje najvećim zagađivačima mora, a iz gradske blagajne izostaje najmanje dva milijuna kuna godišnjeg prihoda.

Stranka Pametno ponovno je podsjetila na spornu sječu na Marjanu, gdje je prije četiri mjeseca Državno odvjetništvo zaključilo da su se uklanjala nedoznačena stabla, pa su temeljem svojih izračuna došli do zaključka da je Grad oštećen za 1,6 milijuna kuna.

'Nakon sječe gradonačelnik Opara u izjavi za medije navodi da je uklonjeno 38.000 stabala, što predstavlja nešto više od 13.000 m3 drvne mase., a glavni koordinator Radne skupine za Marjan Nenad Ružić dostavio je gradskim vijećnicima Izvješće o provedbi aktivnosti u svezi proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije, u kojem navodi trošak sanacije od 3,8 milijuna kuna za oko 13.000 m3 drvne mase. U dokumentu je vidljivo da je posječeno 43.000, odnosno 5.000 stabala više nego je gradonačelnik ranije izjavio. U isto vrijeme nalaz Državnog inspektorata je prethodno utvrdio kako dokumentacija postoji za samo 5.500 m3 drvne mase od ukupno 13.200 m3, koliko je uklonjeno s Marjana. Ukupan trošak sanacije potkrijepljene dokumentacijom, prema našem izračunu je 1,6 milijuna kuna s PDV-om. Što je s razlikom i gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca? Kao prvi čovjek Splita gradonačelnik Opara snosi odgovornost za nesagledivu i nepopravljivu štetu nanesenu Marjanu koja se osim u ekološkom aspektu očituje i u zamračivanju dijela financijskih sredstava koja pripadaju građanima. Ono što je potkornjak učinio Marjanu, to je gradonačelnik Opara učinio Splitu', izjavio je vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić.

Današnja sjednica Gradskog vijeća Splita na dnevnom redu ima 24 točke i očekuje se da će potrajati do kasno poslijepodne.