URBANISTIČKI NATJEČAJ

Split dobiva novu gradsku četvrt s oko tisuću stanova

12.02.2020 u 17:49

Bionic
Reading

U Splitu je predstavljen natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje Korešnice kao sastavnog dijela naselja Žrnovnice, gdje bi se na površini od 15 hektara trebala graditi nova gradska četvrt s oko tisuću stanova, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u prostorijama Grada.

Grad Split želi doći do kvalitetnoga, oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog urbanističkog rješenja koje bi trebalo biti podloga za izradu urbanističkog plana uređenja Korešnice, na padinama Mosora i s pogledom na grad, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Očekuje da će u tom naselju biti dom za tri tisuće ljudi, najviše za branitelje koji još nisu riješili svoje stambeno pitanje. Isto tako, od APN-a očekuje da se i on uključi u rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji.

Riječ je o zemljištu površine oko 15 hektara koje je Grad dobio od države u svibnju 2018. na sjednici Vlade u Splitu.

Prostornim planom uređenja Grada Splita omogućena je gradnja stambenog naselja s popratnim društvenim, rekreacijskim i sportskim sadržajima.

Stanovi u Korešnici bili bi namijenjeni za potrebe ministarstava hrvatskih branitelja, demografije, obrane, unutarnjih poslova, znanosti i Središnjega državnog ureda za obnovu i stambenu izgradnju. Gradonačelnik je rekao da će tu biti dom i zaštićenim najmoprimcima.

Gradski vijećnik Božo Zadro pokrenuo je prije šest godina, dok je bio predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, inicijativu o gradnji stanova, a sada projekt pokreću Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo branitelja.

"Na području Splita ostalo je oko 800 stradalnika Domovinskog rata koji nisu ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje", rekao Zadro novinarima.

  • +3
Natječaj za urbanističko rješenje Korešnice Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Predsjednik splitskog Društva arhitekata Dragan Žuvela je rekao da to neće biti getoizirano područjem, nego, s obzirom na šaroliku zainteresiranost, mješavina "različitih aktera i socijalnih karaktera", što je u urbanističkom planiranju poželjno.

Nakon što se raspiše natječaj i izaberu rješenja, očekuje se izrada urbanističkog plana uređenja, a zatim i dozvola za gradnju te gradnja.

"Cilj je izgraditi novo naselje koje će pridonijeti podizanju urbaniteta toga prigradskog naselja, ali će se uklopiti u širi obalni kontekst po principima održive gradnje i ekološke osviještenosti. Ovo će biti prvi planirani gradski kvart u Splitu još od prije 20-ak godina. Zato mislim da možemo svi biti uzbuđeni zbog toga", istaknuo je Žuvela.

Dodao je da je na tom području planirano do sto tisuća metara četvornih bruto površine za tri tisuće ljudi, devet tisuća metara četvornih za javne sadržaje - dječji vrtić, sportsku dvoranu, crkvu i pastoralni centar, manji trgovački centar te zdravstvene, društvene i kulturne sadržaje. Predviđeno je i više od 15 posto uređenih površina na kojima će biti javni parkovi i sportsko-rekreacijske površine, a gradnja tog projekta trebala bi početi polovinom sljedeće godine.