NAKON SEDAM GODINA PUTOVANJA

Spektakularan povratak sonde s uzorcima asteroida

14.06.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Japanska letjelica Hayabusa, prva sonda koja je uzela uzorke nekog asteroida, nakon sedam godina putovanja uspješno se, uz veliki vatromet, spustila na Zemlju

Letjelica je noćas ušla u atmosferu i raspala se, a njena kapsula zaštićena od ekstremnih temperatura otvorila je padobran i spustila se u Woomeri u Australiji. Helikopteri su je pronašli nakon nešto više od sat

vremena. Prve fotografije pokazuju je još uvijek pričvršćenu za padobran.

Japanska svemirska agencija (JAXA) prebacit će kapsulu u svoje laboratorije kako bi istražila uzorke koje je vjerojatno prikupila tijekom posjeta asteroidu 25143 Itokawa. Hayabusa je čak dva puta sletjela na asteroid kako bi uzela kamenje i tlo, međutim zbog tehničkih poteškoća nije uspjela ispaliti metalno zrno koje je trebalo odlomiti dijelove s njegove površine.

Znanstvenici se ipak nadaju da je nešto materijala ušlo u njezin skladišni prostor prilikom slijetanja na Itokawu koja su podigla velike količine prašine. Ako se to potvrdi, bit će to prvi uzorci nekog asteroida koji su ikada transportirani na Zemlju.

'Spakirat ćemo je i poslati u zračnu luku u Tokiju specijalnim zrakoplovom kako bismo u svojim laboratorijima ispitali uzorke', rekao je za BBC Yoshiyuki Hasegawa, izvršni direktor JAXA-e.

'Nadate se da ćete pronaći više grama materijala, međutim za istraživanje je dovoljno i mnogo manje', komentirao je dr. Michael Zolensky koji je radio na NASA-inoj misiji Stardust koja je prikupljala uzorke iz prašine plinovitog kometa Wild 2

'Cijeli uzorak Stardusta bio je težak nekoliko tisuća nanograma. Bilo je to nekoliko tisuća zrnaca od kojih je svako težilo tek oko jednog nanograma, a na proučavanju svakog od njih možete provesti godinu dana', rekao je Zolensky.

Uzorci s Itokawe trebali bi otkriti neke tajne iz vremena nastanka Sunčevog sustava prije više od 4,5 milijardi godina koje se ne mogu istražiti na Zemlji jer su njezine stijene otada mnogo puta reciklirane. Originalni sastav asteroida uglavnom je ostao nedirnut.

'Sve na Zemlji prošlo je kroz brojne tektonske i geokemijske procese. Stoga ako želimo znati od čega je nekad bila sačinjena Zemlja, moramo otići s nje. To je važnost Hayabuse i njezina posjeta Itokawi', rekao je profesor Trevor Ireland s Australian National Universityja.

Znanstvenici su dosad mogli istraživati sastav asteroida samo na temelju meteorita koji s njih padnu na Zemlju. Međutim, vrlo je teško pronaći vezu između nekog meteorita i njegovog matičnog asteroida. Hayabusa bi trebala premostiti ovaj jaz.

Hayabusa, što na japanskom znači sokol, lansirana je 9. svibnja 2003. godine u Svemirskom centru Uchinoura. Njezina izgradnja stajala je oko 138 milijuna dolara, a prešla je pet milijardi kilometara. Na svojem je kružnom putovanju u studenome 2005. posjetila asteroid 25143 Itokawa dug 540 metara i širok 270 metara. Misiju su, nažalost, pratili tehnički problemi i kvarovi, no čelnici JAXA-e uvjereni su u uspjeh svoga Sokola i zadovoljni što je napokon stigao kući.

Snimka povratka Hayabuse na Zemlju