ukupno 142.000 zaraženih

Španjolska treba liječnike, ali se stranci bore s papirologijom

08.04.2020 u 08:59

Bionic
Reading

Nakon što je prije dva tjedna španjolsko ministarstvo zdravstva pokrenulo postupak kojim bi zaposlilo oko 200 stranih liječnika i medicinskih sestara koji već žive u Španjolskoj više njih se javilo, ali su im problem dokumenti i reguliranje statusa

Španjolskoj, drugoj zemlji na svijetu po broju oboljelih od koronavirusa, nedostaje zdravstvenog osoblja zbog rastućeg broja pacijenata ali i sve većeg broja zaraženih liječnika i medicinskih sestara.

Juan Carlos García, liječnik iz Nikaragve koji živi u Barceloni, jedan je stotinjak liječnika čija situacija nije regulirana u Španjolskoj, a koji se nude pomoći u borbi s koronavirusom.

On dobro zna što znači raditi u prenapučenoj bolnici jer je bio jedan od zdravstvenih djelatnika koji se suočavao s epidemijama virusa denge u Nikaragvi, posljednji put 2019. kada je bilo 112.708 oboljelih i 180 preminulih.

No osobe koje nisu Europljani imaju problema s reguliranjem statusa i diplome kako bi mogli dobiti posao u španjolskim bolnicama ili umirovljeničkim domovima.

'Ruke su mi trenutno vezane', kaže 31-godišnji García. 'Nama više sada znači moći pomoći nego da nam se srede papiri. Kao liječnike nas boli gledati ovo, želimo biti dio rješenja, a ne problema', dodaje.

Kolumbijska medicinska sestra Yamile Caicedo živi u Njemačkoj, a u Španjolskoj se našla tijekom izvanrednog stanja kako bi pomogla kćeri.

Ona ima i njemačku putovnicu te prevedenu diplomu koja joj omogućuje rad u EU, no njeni sunarodnjaci nemaju dozvolu za stanovanje, posao i rad u zdravstvu u Španjolskoj.

Caicedo se pretvorila u glasnogovornicu svih takvih zdravstvenih radnika kojih, po njenoj procjeni, ima najmanje 85.

'Ako nemaju zakonsko dopuštenje za boravak, ne smiju raditi. Mogu puno pomoći no ne dopuštaju im zbog zakona', napominje.

Constanza Sánchez iz Čilea ima osmogodišnje iskustvo rada u zdravstvenom sustavu kao medicinska sestra, a od dolaska u Barcelonu 5. ožujka nekoliko je puta pokušala uključiti se u zdravstveni sustav.

'Obratila sam se u nekoliko bolnica telefonom. Bili su jako ljubazni, no kada bi me spojili s uredom ljudskih potencijala odgovor je uvijek bio 'nemoguće'', rekla je.

Ministar zdravstva Salvador Illa je na konferenciji za medije 27. ožujka, trinaest dana nakon proglašenja izvanrednog stanja, pozvao sve strane zdravstvene radnike u zemlji, a koji imaju pravo rada u Španjolskoj, da se priključe.

To se međutim uglavnom odnosilo na državljane EU-a i drugih europskih zemalja s kojima Španjolska ima sporazum, ili pak na strance koji su već stekli španjolsko državljanstvo ili imaju uređen status.

'Očekujemo da se priključe idućih dana u naš zdravstveni sustav, u ključnom trenutku za suzbijanje krize nastale širenjem koronavirusa', priopćilo je tada ministarstvo zdravstva na svojoj internetskoj stranici.

Alba Vergés, zadužena za zdravstvo u regionalnoj vladi Katalonije, zatražila je od ministarstva zdravstva izjednačavanje svih diploma sa onim španjolskima. Njeno rodno katalonsko mjesto Igualada posebno je teško pogođeno koronavirusom.

Španjolska trenutno ima gotovo 142.000 oboljelih, te preko 14.000 smrtnih slučajeva.

Kolumbijka Caceido kaže kako s tugom gleda španjolske kolege dok rade dvostruku smjenu kako bi mogli pružiti njegu svim pacijentima.

'Nema zakona koji bi smio sprečavati da se pomogne drugome. Borit ćemo se da nam dopuste raditi', poručuje ona.