ZLOKOBNA PREDVIĐANJA

Soros: Na američke ulice stiže klasni rat!

25.01.2012 u 14:21

Bionic
Reading

George Soros (81), burzovni mešetar 'težak' oko devet milijardi dolara, predviđa da će SAD uskoro pogoditi klasni rat. Američki investitor mađarskog porijekla, poznat kao mecena Wikipedije i razvoja civilnog društva na istoku Europe, iznio je mračna predviđanja u američkom tjedniku Newsweeku

Soros upozorava da se zapadni svijet danas nalazi pred razdobljem 'zla'.

'Nisam tu da vas razveselim... Pred nama su iznimno teška vremena, koja se na mnoge načine mogu usporediti s Velikom depresijom iz 30-ih godina. Suočavamo se s općim ograničenjima razvijenog svijeta, koja prijete desetljećem stagnacije, ako ne i gorim od toga. U najboljem slučaju, govorimo o deflaciji, a u najgorem o kolapsu financijskog sustava', rekao je Soros.

Soros uspoređuje postojeće stanje zapadnog svijeta s onim što je zadesilo Sovjetski Savez kada se urušavao komunizam. Svijet očito ne uočava trendove koje je mogao zapamtiti iz povijesti, a oni nagovještavaju da imperiju prijeti kraj.

'Kolaps sovjetskog sustava bio je prilično izuzetan događaj, a sada doživljavamo nešto slično u razvijenom svijetu, ne shvaćajući u potpunosti što se događa', rekao je Soros.

Prema njegovom viđenju, kriza u eurozoni se pogoršava, čime će biti teško pogođen i američki financijski sustav. Na putu prema kolapsu, upozorava, Amerikanci bi trebali očekivati i posljedične društvene promjene, uključujući ulične nerede, kaže Soros.

Uzrujani Amerikanci 

Uz porast ekonomske nejednakosti u SAD-u, američkigrađani sve su uzrujaniji. Unedavnom istraživanju centra Pew, 66 posto odraslih Amerikanaca izrazilo je uvjerenje da između američke elite i osiromašenih postoji 'veoma snažan' ili'snažan' konflikt. Soros kaže da će (ne)uspjeh u misiji povećanja poreza bogatima odrediti i političku sudbinu američkog predsjednika Baracka Obame.

To će, kaže Soros, 'poslužiti kao opravdanje za uvođenje snažnije taktike održavanja zakona i reda, što bi, u ekstremnom slučaju, moglo iznjedriti represivan politički sustav i društvo u kojemu su individualne slobode daleko ograničenije, što bi označilo prekid s tradicijom SAD-a'.

Nedavno usvojene odredbe o nacionalnoj sigurnosti i predloženi zakon o ekspatrijaciji neprijatelja, ukoliko se usvoji, već su dobrano utrli put takvom društvu.

Prema novim pravilima, američka vlada može na neodređeno vrijeme zatočiti i mučiti američke građane osumnjičene za terorizam bez osiguranja suđenja.

U slučaju da prođe zakon o izgonu, SAD će također moći jednostavno i bez suđenja ukinuti državljanstvo, odričući ustavna prava onima koje doživljava prijetnjom.

Soros ipak vidi svjetlo na kraju tunela: ako SAD uspije prebroditi nadolazeće teško razdoblje, moguće je da će američka nacija zakoračiti u novu 'zlatnu eru', a nije nemoguće ni da će Europska unija zasjati starim sjajem.