KALJUŽA U SUSTAVU

Šokantan primjer mobbinga u policijskoj postaji

24.01.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Tragična smrt mladog policajca Dine Molnara pod povećalo je stavila odnos državnih institucija prema onima koji korupciju, protiv koje se deklarativno zdušno borimo, prijavljuju, a koje se ostavlja na cjedilu. Dino nije jedini koji je u policiji bio izložen mobbingu, a zbog prijave korupcije sustav ga je bio dužan odmah zaštititi. Iz udruge Mobbing doznajemo da je najviše slučajeva upravo u policiji i zdravstvu, a jednom je šokantnom primjeru predsjednica udruge Jadranka Apostolovski i sama svjedočila

Naše sugovornice iz dviju udruga građana, Jadranka Apostolovski i Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač, upozoravaju na činjenicu da Dino nije jedini. 'Imamo strašno puno pripadnika policije koji nam prijavljuju mobbing', kaže Apostolovski i dodaje kako su uglavnom sankcionirani oni koji mobbing prijavljuju, a ne oni koji ga vrše.

MUP mu je morao u roku od 24 sata dati zaštitu i ispitati ga

To se događalo i u slučaju Dine Molnara. On je podnio prijavu ministru Ranku Ostojiću 24. prosinca prošle godine u kojoj je detaljno opisao koruptivne radnje svojih nadređenih. Također je pojasnio na koji ga se način šikanira zbog suprotstavljanja struji i neodmicanju od svojih moralnih načela. 'Svako se jutro budim s grčem u želucu, noću ne spavam, budim se, imam noćne more, više nikome ne vjerujem, bojim se za svoj posao, moja egzistencija i budućnost u ovoj policijskoj upravi upitni su. Kolege se boje raditi sa mnom, kao da imam zaraznu bolest. Usprkos svemu tome, nisam i neću izgubiti žar za posao te svaki dan ponosno odijevam policijsku uniformu i stavljam policijsku značku...', napisao je Molnar.

Unatoč dramatičnom apelu ministru, Molnaru nije promptno pružena adekvatna zaštita, a sustav je u njegovom slučaju jednostavno presporo reagirao. Dino nije mogao podnijeti pritisak i oduzeo si je život.

Balenović stoga predlaže da zviždači u roku od 24 sata od prijave dobiju neku vrstu zaštite. U tom vremenu s njima trebaju 'sjesti' predstavnici policije, DORH-a, USKOK-a i ispitati njegove navode. Ako je riječ o zabuni, neka se prijava odbaci, no informacije koje Državnom odvjetništvu može dati zviždač su dragocjene, on osvjetljava put istražiteljima, tvrdi Balenović.
239011,238913,224852,162117
Ministar bi trebao dati ostavku

'Zviždači su najbolji od najboljih u društvu, riječ je o najhrabrijim ljudima, a umjesto zaštite doživljavaju mobbing. Za smrt ovog mladića odgovorno je cijelo društvo, predsjednik RH, premijer, USKOK, DORH', kaže Balenović i dodaje kako bi u civiliziranim državama nakon ovakvog slučaja ministar unutarnjih poslova dao ostavku.

Apostolovski pak upozorava kako Molnar nije jedini koji je počinio samoubojstvo zbog mobbinga u policiji. Udruga je reagirala na slučaj Borisa Bahuneka, policijskog narednika u PP Buzet koji se u ljeto 2012. ubio hicem iz službenog pištolja zbog mobbinga. Prethodno je 14 puta tražio premještaj. 'Molili smo tada policiju da obrati više pažnje na pritužbe svojih zaposlenika kako se ne bi dogodio još koji tragičan slučaj, no nažalost smo ga doživjeli. Ubio se još jedan mladi čovjek koji je tražio pomoć sustava', kaže Apostolovski.

Kako se u policiji postupa s policajkama

Udruzi se za pomoć obraćaju i policijske službenice koje, u pretežno muškom okruženju, često puta budu izložene seksualnom uznemiravanju. Javnost je za jedan slučaj i doznala. Riječ je o policajki koja je odbijala seksualne ponude svog nadređenog pa je bila pozvana na disciplinski razgovor i htjeli su je smijeniti te je na kraju otišla na bolovanje.

Apostolovski je osobno svjedočila seksualnom uznemiravanju u jednoj policijskoj postaji u Zagrebu u koju je došla prijaviti prijetnje. 'U predvorju policijske postaje za šalterom je radila policijska službenica, a njezin muški kolega, vjerojatno joj je i nadređeni, pred svima koji su ondje čekali uhvatio ju je za grudi unatoč njezinu negodovanju.'

'Posao policajaca užasno je stresan, jer mogu biti prijavljeni i od svojih nadređenih, ali i od onih koje kažnjavaju. Oni kojima upućuju poziv za pomoć na razini MUP-a trebali bi to čuti', poručuje predsjednica udruge za žrtve mobbinga.

Najviše mobbinga u policiji i zdravstvu

Policija i zdravstvo su dva javna sustava u kojima je najvišemobbinga. 'Ti nam ljudi dolaze, a mi im pomažemo da napišu pritužbu, da sezauzmu za sebe jer im inače to uništava zdravlje', kaže predsjednicaudruge za žrtve mobbinga.

Što trebate napraviti ako ste žrtva mobbinga

Što zviždači i žrtve mobbinga trebaju napraviti, kako ispravno postupiti? Dino Molnar bio je pod sumnjom za odavanje službenih podataka jer je o nekim nepravilnostima koje je spomenuo u prijavi pisao i na svom profilu na Facebooku. 'Neka se jave nama, udrugama civilnog društva, jer mi ne ovisimo ni o kome i naša je zadaća upozoriti na nepravilnosti u društvu', pojašnjava Apostolovski. Oni će upozoriti institucije na prijave, a pritisak mogu napraviti i pomoću medija.

Najprije je potrebno poslati službenu pritužbu prema poslodavcu, a u udruzi za žrtve mobbinga mogu im pomoći u pisanju pritužbe i dati pravne savjete. Također je bitno potražiti stručnu pomoć psihijatra ili psihologa, ne držati to u sebi, jer je mobbing nešto 'što čovjeka izjeda iznutra, a onda na pamet padaju svakakve misli', pojašnjava. Spominje primjer gluhe žene s bolesnim djetetom koja je često zbog brige za dijete na bolovanju, a na poslu joj se iza leđa rugaju zbog toga, misleći da zbog svog invaliditeta to ne primjećuje.

'Ja sam potom nazvala direktora tvrtke u kojoj je radila. On mi je rekao kako jedva čeka da netko od njegovih zaposlenika pogriješi da im može dati otkaz jer nisu socijalna ustanova. Potom sam ga pitala ima li on djece. Rekao je da ima troje. Zatim sam ga pitala tko ide na bolovanje kada su bolesna, a on je kazao: Moja supruga', kaže Apostolovski. Situacija se nakon toga promijenila na bolje.

Nemamo zakon o zlostavljanju na radu, prestigle su nas i zemlje u regiji

Dino Molnar

Zakon o zlostavljanju na radu ne postoji. Iako ga je SDP predlagao 2007, još u oporbi, sada kada je na vlasti o tome ni riječi. Zemlje u regiji su nas prestigle, jer takav zakon postoji i u Srbiji i u Crnoj Gori, a krajem prošle godine o njemu se raspravljalo i u makedonskom Sobranju. Imaju ga i zemlje Europske unije.

S druge strane, ne postoji ni zakon o zviždačima. Vesna Balenović kaže da nam ni ne treba ako će biti mrtvo slovo na papiru. Naglašava da je taj problem riješen u postojećem Zakonu o radu. Naime, u članku 181. tog zakona piše da građani trebaju prijaviti kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Zakonom se propisuju slučajevi u kojima je neprijavljivanje kaznenog djela - kazneno djelo.

'Suci to ne primjenjuju', ogorčena je Balenović koja 12 godina vodi sudsku bitku jer je izbačena iz Ine nakon otkrivanja korupcije. 'Suci su najveći neprijatelji zviždačima. Mi ćemo ih početi poimence prozivati jer je politika očito ispred pravde', ogorčena je Balenović.

Poziva i predsjednika RH Ivu Josipovića da da svoj obol ovoj temi s obzirom da je obećao zviždačima da će biti prvi među njima i da neće biti sami.

'Dino je nažalost ostao sam'
, zaključuje Balenović.