NOVA AFERA

Šogorica premijera Milanovića dobila HBOR-ov kredit

Bionic
Reading

Svega dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast, tvrtka Ivane Milanović, šogorice premijera Zorana Milanovića, dobila je 1,9 milijuna kuna kredita od HBOR-a za otvaranje autopraonice

Sutrašnji Večernji list donosi priču o kreditu koji je državna banka HBOR dodijelila tvrtki Miglu autopraone i koja će dodatno zahuktati rat predsjednika Vlade i bivšeg ministra financija, koji je započeo nakon što je Linićev pomoćnik Šegon 'odletio' zbog sukoba interesa vezanog upravo uz HBOR-ov kredit, a rezultirao Linićevom smjenom i nezadovoljstvom dijela SDP-a. U srijedu su mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, prenijeli Linićev opis premijera kao neradnika i nesposobnjakovića, a sada se pojavila afera 'šogorica'.

Povoljni kredit državne banke plasiran je Milanovićevoj šogoroci preko Centar banke koja je tada bila u suvlasništvu SDP-u bliskog poduzetnika Dragutina Biondića.

Prema podacima iz sudskog registra vlasnica tvrtke Miglu autopraone je Vesna Gluhak, no do 26. travnja 2012. godine vlasnica je bila Ivana Milanović.


Premijerov glasnogovornik za Hinu: Zoran Milanović nema saznanja

Hina javlja kako Večernji list u sutrašnjem izdanju piše da je tvrtka nekadašnje šogorice premijera Milanovića krajem veljače 2012. godine dobila od HBOR-a 250.000 eura kredita za gradnju samoposlužne autopraonice, a glasnogovornik Vlade rekao je da premijer nema saznanja o informacijama koje se navode u tekstu tih novina."Predsjednik Vlade Zoran Milanović nema saznanja o informacijama koje se navode u tekstu Večernjeg lista", kazao je večeras Hini glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Večernji list u tekstu po naslovom "Afera Šogorica: Tvrtka u suvlasništvu Ivane Milanović od HBOR-a dobila 1,9 milijuna kredita" navodi da je Ivana Milanović izašla iz vlasništva tvrtke "Miglu" dva mjeseca nakon dobivanja kredita, tj. da je 26. travnja 2012. izbrisana iz sudskog registra kao jedna od osnivačica te formalna vlasnica te tvrtka ostaje Vesna Gluhak.Krešimir Milanović, premijerov brat u izjavi za taj list kategorički tvrdi da on nema veze s tim kreditom bivše supruge. Kaže da s Ivanom ne živi već tri godine. Ona je "Miglu" osnovala s prijateljicom Vesnom kako bi pokrenule neki drugi biznis, a ne autopraonicu, rekao je i dodao da su se one tada razišle. Niječe da je on u biti bio pravi suvlasnik te tvrtke sa suprugom Vesne Gluhak i ističe da nema nikakve veze ni s tvrtkom "Miglu" ni s kreditom.

Miglu Autopraone, tvrtka šogorice premijera Zorana Milanovića, Ivane Milanović, dobila je svega dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast kredit od HBOR-a za otvaranje autopraonice, navodi Večernji list, koji kaže da je kredit plasiran preko Centar banke, koja je tada bila u suvlasništvu SDP-u bliskog poduzetnika Dragutina Biondića. List tvrdi da su uvjeti kredita vrlo povoljni - kamata 4,4 posto, poček godinu dana i rok otplate sedam godina i devet mjeseci.

Supružnici Vesna i Ivica Gluhak kao osiguranje založili su stan od 123,4 četvorna metra u Štoosovoj ulici u Zagrebu, dali bjanko mjenice i zadužnice. Tvrtka je izgradila autopraonicu (u blizini naselja Sopnica - Sesvete) te, navodi list, kredit se uredno otplaćuje.Ivica Gluhak tvrdi da je kredit dobiven legalno, da s tim politika nema nikakve veze, i ističe da Krešimir Milanović s "Migluom" nema veze te da je Ivana Milanović iz tvrtke izašla i prije nego je kredit dodijeljen. Kaže i da je iz suvlasništva tvrtke izašla i prije travnja 2012., a da je to službeno provedeno u travnju te godine.

Novac je od HBOR-a dobiven iz programa za mikro, male i srednje poduzetnike preko Centar banke s kojom je država sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Budući da je u međuvremenu Centar banka otišla u stečaj, kredit "Miglua" preuzeo je HBOR i on se sada vodi kao izravni kredit te državne razvojne banke.