porazni podaci

Socijaldemokrati: Više od pola žena u Osijeku ne može koristiti svoja prava zdravstvene zaštite

07.03.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Čak 86,5 posto Osječanki smatra da u tvrtkama koje djeluju na području toga grada ne postoji zadovoljavajuća razina ravnopravnosti između muškaraca i žena pri zapošljavanju, visini plaća, mogućnosti napredovanja, pokazala je online anketa koju su proveli osječki Socijaldemokrati

Anketa "Osijek po mjeri Osječanki" u kojoj je sudjelovalo 500-tinjak žena pokazala je i kako 54,6 posto njih smatra da žene u tom gradu ne mogu koristiti svoja prava zdravstvene zaštite. Rezultate su Socijaldemokrati predstavili u utorak, uoči Međunarodnog dana žena, a saborski zastupnici te stranke Domagoj Hajduković i Romana Nikolić poručili su: "Iako se više od sto godina borimo za ravnopravnost spolova, borba još nije gotova i neće biti sve dok budemo morali raspravljati o jazu u plaćama, rodno uvjetovanom nasilju i femicidu".

Nikolić je također naglasila kako postoje razni oblici kršenja prava žena te da su i danas neravnopravne u svim sferama života, samo zato što su žene. Anketa je, kaže, pokazala da 81,8 posto žena smatra kako u Osijeku ne postoji klima koja potiče samozapošljavanje, 86,5 posto ih smatra da nisu ravnopravno zastupljene u javnom i političkom životu u gradu, a 86,3 posto drži da organizacija vrtića i škola onemogućava ženama postizanje optimalne ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Čak 81,8 posto misli da vodstvo grada ne provodi politike koje doprinose ravnopravnosti. Da se gradski čelnici u svojim nastupima ne koriste rodno osjetljivim jezikom uvjerenja je 68,2 posto sudionica. Što se pak tiče osjećaja sigurnosti i zaštićenosti u gradu Osijeku anketa je pokazala da 35 posto Osječanki javne prostore u gradu smatraju nesigurnima za žene, a 77,30 posto smatra kako ne postoji dostupni i učinkoviti načini pomoći ženama koje su žrtve nasilja.

Kada se govori o temi nasilja u obitelji, Nikolić navodi da su najvećim dijelom žrtve žene, a što je do izražaja došlo u vrijeme pandemije. Najveći broj ubojstava u Hrvatskoj se, kaže, dogodio 2020. njih 36, u 2021. godini 28, lani 25, pri čemu je ubijeno 12 žena. Do listopada 2022. evidentirana su 6984 prekršaja iz domene nasilja u obitelji, od toga nad ženama 4495 ili 64,36 posto.

"Treba naglasiti da se radi samo o slučajevima kada žene prijave nasilje i ne znamo koliko je onih koje zlostavljanje ne prijave. To se posebno odnosi na ruralna područja i žene starije dobi", napomenula je. Saborski zastupnik SD-a Domagoj Hajduković neravnopravnost vidi i u činjenici da čak 98 osječkih ulica i trgova nosi ime po muškarcima, a samo 6 po istaknutim ženama. Mišljenja je i da bi trebalo provesti opsežno javno savjetovanje u kojem bi građanke Osijeka mogle izreći svoje potrebe.