press ispred sabora

Socijaldemokrati protiv Zakona o sigurnosti prometa na cestama: 'To su pendrek-odredbe preseljene u ruke liječnika'

10.06.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) izjavila je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskoga sabora kako je Zakon o sigurnosti prometa u koliziji sa Zakonom o pravima pacijenata i sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

U povlaštenom odnosu liječnika i pacijenta postoji liječnička tajna, regulirana zakonom je tajna koju bi liječnik trebao poštivati, rekla je Sabljar Dračevac dodavši kako se povlašteni odnos takvim zakonom može narušiti.

Tvrdimo da ćemo pacijente slati na preventivne preglede, a takvim zakonom, naglasila je, guramo ih u ruke nadriliječnika jer je njihov liječnik po tom zakonu dužan uz dva poteza oduzeti pacijentu vozačku dozvolu.

Poručila je kako se ne može pristati na to da se liječnike dovodi u takvu situaciju.

Hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a zgroženi su tako nečim, dodala je napomenuvši kako su svjesni da će se i njima, kao braniteljima, oduzeti vozačka dozvola zbog medikamenta koje uzimaju.

Furlan: To su pendrek-odredbe preseljene u ruke liječnika

Predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada Tomislav Furlan podsjetio kako rasprava o izmjenama zakona traje već tri godine, a da niti jedan stav medicinske struke nije uzet u obzir u prijedlozima promjene zakona. 

Sadašnje odredbe koje su pred prihvaćanjem su pendrek-odredbe, u kojima je pendrek preseljen u ruke liječnika, ocijenio je.

Smatra kako je Ministarstvo unutarnjih poslova nesposobno jer 30 godina ne može regulirati sigurnost prometa na cestama. Napomenuo je da se u drugim državama tom problematikom bave agencije za sigurnost cestovnog prometa te izrazio uvjerenost da će se takva agencija jednom osigurati i u Hrvatskoj "i da će medicinska struka imati puno bolje sugovornike, koji će uvažiti njihove stavove".

Tim se prijedlogom, ocijenio je, ne zadire samo u odnos liječnika i pacijenata, nego i u ustavna prava te ustavno pravo na rad.

Prijedlog je postavljen tako da je svaki onaj liječnik koji i najmanje posumnja na promjenu zdravstvenoga stanja dužan, uz prijetnju rigoroznih kazni, obavijestiti MUP, dodao je.

Podsjetio je i kako se zaposlenici, predlagatelji zakona, već desetljećima nalaze izvan zdravstvenoga nadzora. Preko 70 posto policajaca nema utvrđenu važeću zdravstvenu sposobnost, rekao je Furlan dodavši kako je MUP izvan nadzora Državnog inspektorata.

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine smatra kako je nedopustivo predlaganje takvog rješenja,  jer se nijme izravno pokušavaju suspendirati odredbe nekoliko zakona: Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakon o liječništvu i Zakon o zaštiti tajnih podataka.

Apeliram i dalje na moralnu i etičku savjest zastupnika u Saboru da se ne ulove na tako opasne udice, istaknuo je.

Ako se takav zakon donese, osobno se unaprijed ispričavam kao veteran i načelnik saniteta 111. brigade HV-a u Domovinskom ratu, ako silom zakona budem prisiljen oduzeti i suspendirati vozačku dozvolu, svojim ratnim drugovima - hrvatskim ratnim invalidima, poručio je.

Zastupnica Kluba Socijaldemokrata Marina Opačak Bilić napomenula je kako su, za razliku od sadašnjega prijedloga, ranije u izradbe prijedloga bile uključene liječničke udruge i struka, što sada nije slučaj pa zato ni prijedlog ne može biti kvalitetan. 

Takav zakon smatramo neprihvatljivim jer očekujemo povećanje skrivanja simptoma, neuzimanje lijekova i neodlazak liječniku zbog straha od posljedica, rekla je dodavši kako se tim prijedlogom osim kršenja zakona o tajnosti informacija, radi i o prebacivanju odgovornosti tamo gdje joj nije mjesto. 

Kad je riječ o prekršajnoj odgovornosti, taj će zakon najviše ići u prilog osiguravajućim kućama, ustvrdila je.