snježne radosti

Snažna oluja 'zabijelila' sjeveroistok SAD-a

13.02.2024 u 17:45

Bionic
Reading

Snažna zimska oluja u utorak se velikom brzinom kreće sjeveroistokom SAD-a, donoseći snijeg koji je milijunima Amerikanaca zapriječio put na posao, zatvorio im škole i otkazao letove

Više od 30 milijuna ljudi od Zapadne Virginije do Nove Engleske pod snježnom su olujom. U New Yorku, najmnogoljudnijem američkom gradu, kiša se pretvorila u snijeg u ranim jutarnjim satima. Očekuje se da će u tom gradu pasti oko 18 centimetara snijega, što će stvoriti opasne prometne uvjete.

Drugi dijelovi regije mogli bi biti prekriveni s do 30 centimetara snijega prije no što oluja prođe prema istoku. U Bostonu se očekuje 22 centimetra, zbog čega je gradonačelnica proglasila izvanredno stanje.

Škole diljem pogođenog područja otkazale su nastavu uživo, uključujući New York koji je predavanja preselio online za oko milijun učenika.

Oluja je donijela snijeg New Yorku nakon dvije godine 'snježne suše' završene u siječnju ove godine kad je arktički proboj Manhattanu donio samo nekoliko centimetara. Očekuje se da će u utorak napadati više snijega, dovoljno za sanjkanje i grudanje, piše Reuters.

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazano je ili odgođeno više od 900 letova, dolaznih i odlaznih, u njujorškoj zračnoj luci La Guardia, bostonskoj Logan International i Libertyju u Newarku.

Na obali Nove Engleske, New Jerseya i Long Islanda očekuju se snažni vjetrovi i poplave.