snažno podrhtavanje

Potres magnitude 4.7 pogodio zadarsko područje, Kuk: Očekujemo i naknadne

01.11.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Hrvatsku je u nedjelju u 14:15 sati zatresao jak potres od 4,7 po Richteru. Treslo se područje Dalmacije, a epicentar je bio 17 kilometara od Posedarja, mjesta kod Zadra, na dubini od dva kilometra

Po prvotnim podacima Europskog seizmološkog mediteranskog centara (EMSC) potres je bio jačine 4,9 po Richteru, no kasnije su smanjili na 4,7. Hrvatski seizmolozi također su odredili tu jačinu.

'U 14:15 dogodio se sedam kilometara sjeverno od Starigrada Paklenica potres magnitude 4.7. S obzirom na magnitudu, potres je u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnja EMS ljestvice', objavio je Seizmološki zavod.

Prema informacijama iz HGSS-a, koja na Paklenici ima svoju dežurnu ekipu, u NP Paklenici nema ozlijeđenih ni materijalne štete, osim manjih odrona.

Tlo se treslo u dva navrata po desetak sekundi, a najviše se osjetilo na višim katovima stambenih zgrada gdje su padale stvari s polica, javlja Zadarski.hr.

Snažno podrhtavanje tla uznemirilo je dio građana koji su u strahu izašli ispred svojih stambenih zgrada.

'U Centru 112 su nam rekli kako ih zovu uznemireni građani iz cijele županije, ali kako nisu prijavljene materijalne štete', navode iz Zadarskog.hr.

Prema komentarima na stranici EMSC potres se osjetio i u Gospiću, na Viru, u Biogradu na Moru, Kninu, Murteru, Vodicama, Šibeniku...

'Vir, glasna tutnjava prije jakog podrhtavanja od 5 sec', 'Slično kao u Zagrebu', 'Najprije se čula jaka eksplozija, a potom je dobro zatresao nekih 10 sec. Ptice su se razletile na sve strane', neki su od komentara.

Kuk: Očekuje se serija naknadnih potresa

Seizmolog Krešimir Kuk za N1 je rekao da potres u blizini Zadra spada u seriju jakih.

'Znamo da se potres osjetio na velikom području Hrvatske, od Zadra do Splita, a čak su ga i u Zagrebu mogli osjetiti. Manifestirao se jako na širem području', kazao je Kuk.

Naveo je i koja su sada očekivanja.

'Očekujemo naknadne potrese, nešto se slabijih već i zabilježilo do sada. Nemamo nikakve podatke o štetama. Ovaj potres definitivno spada u seriju jakih potresa, ali možda ćemo proći bez materijalnih šteta.'

Osvrnuo se i na razorni potres u Turskoj.

'Tlo se tamo još uvijek trese. Ovaj potres nije direktno povezan s potresom od nekoliko dana u Turskoj, ali možemo primijetiti da je posljednjih mjeseci šire područje jugoistočne Europe aktivnije', kazao je Kuk.