interne turbulencije

Smjena generala Popova izaziva bijes protiv ruskog vojnog zapovjedništva

15.07.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Smjena generala-bojnika Ivana Popova i dalje izaziva izraženi bijes protiv ruskog vojnog zapovjedništva i ruskog civilnog vodstva, javlja Institut za ratne studije (ISW) u najnovijoj analizi.

Ruski vojni blogeri tvrde da smjena Popova pokazuje da rusko vojno zapovjedništvo štetno potiskuje mišljenja zapovjednika o situaciji na fronti i da je rusko zapovjedništvo zaboravilo da je njihov glavni prioritet očuvanje osoblja. Ruski vojni reporter smatra da smjena Popova ilustrira težak problem i s ruskim vojnim vodstvom kao i s ruskim civilnim vodstvom.

Vojni dopisnik optužio je civilno vodstvo za rutinski zataškava i ignorira izvješća s prve crte bojišnice kao i da ne uspjeva pravilno mobilizirati rusku obrambenu industrijsku bazu (DIB) za rat - koji oni tako ne zovu.

Vojni reporter tvrdi da ruske elite i poslovni ljudi imaju sporazume s ruskim vojnim zapovjedništvom koji ograničavaju rusku vojnu akciju na terenu kako bi se izbjeglo nanošenje štete ekonomskim interesima - dajući hipotetski primjer da je ruskim snagama uskraćeno dopuštenje za napad na grad kako bi se sačuvalo industrijsko postrojenje u vlasništvu ruskog biznismena.

Prigožin je ranije optužio ruske oligarhe da su prevarili Putina i rusku javnost kako bi pokrenuli invaziju na Ukrajinu kako bi između sebe podijelili imovinu okupiranih ukrajinskih teritorija. Vojni dopisnik također je upozorio da se ruski zapovjedni lanac u Ukrajini dodatno degradira i da situacija "počinje ključati." Otpuštanje Popova razotkrilo je novu razinu zabrinutosti oko frakcijske dinamike i degradiranih zapovjednih struktura u ruskoj vojsci. nakon Prigožinove pobune 24. lipnja, i vjerojatno će poslužiti kao točka neuralgije u ruskom informacijskom prostoru u doglednoj budućnosti, navodi ISW.

  • +4
Sergej Šojgu prisustvovao vojnoj obuci na 500. dan invazije na Ukrajinu Izvor: Profimedia / Autor: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia