moderno ratovanje

Ruski minopolagači usporili Ukrajince: Zemledelij sije mine i na udaljenosti od 15 km

10.07.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Ukrajinska ljetna protuofenziva ide sporije od očekivanja. Rusi pružaju žešći otpor od očekivanja uvodeći nove taktike i tehnologije. Žestoko su utvrdili obrambene linije kopajući rovove i sijući minska polja

Prema izvješću koje je objavilo britansko Ministarstvo obrane, ruska vojska intenzivno primjenjuje i optimizira protutenkovsku taktiku koristeći vozila za polaganje mina ISDM Zemledelij kako bi odbila napredovanje ukrajinskih oklopnih vozila u protuofenzivnim operacijama u južnoj Ukrajini.

Središnji dio ovog pristupa je raširena ruska upotreba ISDM Zemledelij, najnovije generacije njezinog mobilnog sustava za postavljanje mina. Sustav je opsežno raspoređen po bojnom polju, a primijećeno je da su neka područja minskih polja postavljena gušće nego što predviđa tipična ruska vojna doktrina. Ova neobična uporaba mina ukazuje na to da je Rusija najvjerojatnije iscrpila svoj standardni inventar i postavila više mina nego što je isprva planirano.

Novom prisutpu sigurno je pridonijela i upotreba sustava ISDM Zemledelij. Riječ je o oklopnom vozilu koje sije mine i na udaljenosti od 15 kilometara ispaljujući do 50 granata punih tih mina. Sustav daje mogućnost Rusima da polože mine izravano ispred snaga koje ih napadaju, a moguće čak i iza njih. Sustav može pokriti veliko područje u kratkom vremenskom roku.

ISDM Zemledelij predstavlja najnoviju verziju ruskih lansera sustava za postavljanje mina, dizajniranih na okviru vojnog kamiona 8x8 Kamaz 6560. Uključuje kabinu za posadu sprijeda i podržava dva kompleta 25 122 mm cijevnih lansera. Ovi lanseri opremljeni su za ispaljivanje protutenkovskih ili protupješačkih mina.

ISDM Zemledelij pokazuje impresivne sposobnosti rudarenja, s potencijalom da u samo nekoliko minuta pokrije područje jednako nekoliko nogometnih igrališta. Sustav se može pohvaliti dometom paljbe koji se proteže od 5 do 15 km, raspoređujući projektile kalibra 122 mm. Susav je opremljen i senzorima koji prepoznaju i spriječavaju takozvanu prijateljsku vatru. ISDM Zemledelij je opremljen satelitskom navigacijom i meteorološkom postajom. Ova opcija operaterima pomaže da se brzo prilagode vremenskim uvjetima na terenu.

ISDM Zemledelij Izvor: Društvene mreže / Autor: HBB Defense Military

Nakon uspješnog ometanja ukrajinskog napredovanja postavljanjem gustih minskim poljima, ruske snage su zatim pokušale napasti ukrajinska oklopna vozila koristeći kombinaciju letjelica bez posade (UAV), jurišnih helikoptera i topništva. Ove taktike čine dio koordinirane jednosmjerne strategije napada.

Izvješće britanskog ministarstva navodi da je Rusija uspjela postići određeni stupanj uspjeha ovom taktikom u početnim fazama ukrajinske protuofenzive. Međutim, isto izvješće također naglašava neke značajne probleme s kojima se Rusija trenutno suočava.

Posebno, ruske se snage suočavaju s preopterećenim jedinicama i akutnim nedostatkom topničkog streljiva. Ove slabosti mogu umanjiti dugoročnu učinkovitost ruske protutenkovske strategije i moguće spriječiti krajnju pobjedu u ovoj bitci, odnosno zaustavljanje ukrajinske protuofenzive.

  • +4
Sergej Šojgu prisustvovao vojnoj obuci na 500. dan invazije na Ukrajinu Izvor: Profimedia / Autor: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia

Najnovija saznanja britanskog Ministarstva obrane naglašavaju eskalaciju napetosti u regiji i složenost ratnih taktika koje se primjenjuju. Tekuća uporaba ISDM Zemledelij od strane Rusije također naglašava sve veće oslanjanje na naprednu tehnologiju i automatizirane sustave ratovanja u modernim sukobima. Učinkovitost i posljedice ovih taktika bez sumnje će proučavati vojni stratezi diljem svijeta.