ANTIDRONOVSKI shORAD

Novi ruski protuzračni sustav spoj je postojećeg i zastarjelog naoružanja

06.07.2023 u 06:11

Bionic
Reading

Rusija je prošlog tjedna predstavila prototip sustava protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD), konstruiranog za borbu protiv manjih bespilotnih letjelica, kakvim obiluju ukrajinske snage. Premda su ruski mediji objavili fotografije i videosnimke novog sustava SHORAD, o njemu se još uvijek malo zna zbog uvedene informacijske blokade. Novi ruski protuzračni sustav zapravo je kombinacija već postojećih oružja sovjetske i ruske proizvodnje, a tportal donosi detalje

Tehnološki demonstrator novog protuzračnog topničkog sustava premijerno je prikazan na ceremoniji otvaranja Međunarodnog industrijskog foruma mladih 'Inženjer budućnosti – 2023' u ruskom gradu Tuli. Ruski mediji objavili su fotografije i videosnimke sustava SHORAD, no njegov službeni naziv još uvijek nije otkriven.

Prema dostupnim podacima i objavljenim snimkama, riječ je o protuzračnom sustavu temeljenom na šasiji široko rasprostranjenog sovjetskog oklopnog transportera BTR-80 s daljinski upravljanim borbenim modulom, opremljenim s dva topa kalibra 23 milimetra. Tijekom tehnološkog foruma u Tuli istaknuto je da je sustav dizajniran za borbu protiv malih bespilotnih letjelica, ali može poslužiti i u obrani od manjih zrakoplova, prvenstveno helikoptera.

Topničko naoružanje sustava predstavljaju upareni topovi 2A7, posuđeni iz sovjetske protuzračne samohotke ZSU-23-4 Šilka, a koja je uvedena u upotrebu još 1965. godine. Šilka je, inače, naoružana s četiri vodeno hlađena topa 2A7 i opremljena radarskim ciljničkim sustavom, a njezin okomiti domet iznosi oko 3000 metara. Proizvođač novog sustava ne navodi konkretne podatke za uparene topove pa se pretpostavlja da imaju slične, ako ne i identične karakteristike kao i oni koje koristi Šilka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi Videonews

ZSU-23-4 Šilka koristi standardne visokoeksplozivne fragmentacijske metke s kontaktnim upaljačem, a može ispaljivati i potkalibarsko streljivo za probijanje oklopa te tzv. lomljivo streljivo, ono koje se raspada u sitne dijelove nakon udara u metu kako bi se smanjio prodor u druge objekte.

Šilkini automatski vodom hlađeni topovi kalibra 23 milimetara, kakvi se koriste u novom sustavu, imaju cikličnu brzinu od 850 do 1000 metaka, dok u kombiniranoj paljbi ispaljuju od 3400 do 4000 metaka u minuti, što daje kontinuirano vrijeme paljbe od 30 do 35 sekundi prije nego što ostane bez streljiva. Pretpostavlja se da je kupola novog sustava poput Šilkinog rotirajuća za 360 stupnjeva te da je potpuno stabilizirana i sposobna pucati u pokretu.

Ono što je poznato jest da je još neimenovani protuzračni sustav opremljen radarom za otkrivanje zračnih ciljeva i višekanalnim optičkim nišanskim sustavom s termovizijskom matricom. U trupu oklopnog transportera ispred borbenog modula nalazi se ugrađen nišansko-promatrački sustav ruske tvrtke Elin.

Kupola je opremljena tradicionalnim sustavom za zaštitu od dima, odnosno minobacačima kalibra 81 milimetra s dimnim granatama postavljenim na vrhu kupole. Otkriveno je i da predstavljeni prototip, po uzoru na šasiju iz BTR-a 80, može samostalno i bez pripreme svladavati vodene prepreke zahvaljujući dovoljnim amfibijskim sposobnostima i vodomlaznom motoru integriranom u krmu. Također, oklop trupa vozila pruža zaštitu od lakog puščanog oružja i krhotina.

  • +20
Rat u Ukrajini - napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Ukrajinski mediji zajedljivo navode da će više o sustavu izvijestiti ako se pojavi na bojišnici, odnosno kada padne u ruke njihovim snagama.