SUSJEDSKI KOMPROMIS

Slovenski ribari zadovoljni sporazumom uz poglavlje ribarstvo

07.06.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Stotinjak slovenskih profesionalnih ribara većinom je zadovoljno što će dobiti kompenzacije iz europskog ribarskog fonda (EFF) temeljem kompromisnog rješenja koji je pomogao da Slovenija otkloni svoje rezerve na zatvaranje poglavlja ribarstvo u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ali su interpretacije Zagreba i Ljubljane u pogledu takozvanog 'povijesnog prava' slovenskih ribara na ribarenje uz obalu Istre, nakon što bude određena granica na moru različite, otkrivaju u utorak slovenski mediji

Kompromisom je dogovoreno da se hrvatsko-slovenski sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) iz 1996. u svom dijelu koji se odnosi na gospodarski ribolov ne primjenjuje sve dok arbitražom ne bude određena granica na moru.

Odgodu primjene odredaba po kojima bi hrvatski ribari mogli loviti u slovenskim vodama, a slovenski u hrvatskim vodama uz obalu Istre do Vrsara slovenska strana ne smatra popuštanjem, a to je u ponedjeljak slovenskim ribarima prilikom susreta u Izoli zajamčio i ministar poljoprivrede Dejan Židan, prenose slovenski mediji.

Primjena SOPS-a suspendirana je dok se ne odredi granica, no slovenski ribari dobili su zbog toga pravo na europske kompenzacije na ime izgubljenog dohotka, a usto im je ribarenje uz obalu Istre priznato kao njihovo 'povijesno pravo', ustvrdio je Židan u ponedjeljak u razgovoru s ribarima i na konferenciji za novinare, prenose slovenski mediji.

Prema navodu ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik, Židan je rekao da su rješenjem koje je omogućilo zatvaranje poglavlja ribarstvo u pregovorima Hrvatske s EU-om 'povijesna prava' slovenskih ribara na ribarenje uz obalu Istre 'upisana u europsku pravnu stečevinu i postala njezinim dijelom' te da je to bolje rješenje od samoga SOPS-a koji se je kao bilateralni ugovor mogao jednostrano otkazati od svake od ugovornih strana.

Ljubljansko Delo navodi da je Židan ribarima u Izoli u ponedjeljak istaknuo da će nakon određivanja granice na moru moći loviti uz obalu Istre do Vrsara te da je rješenjem uz zatvaranje poglavlja o ribarstvu Hrvatske i EU-a njihovo 'povijesno pravo uneseno u primarni i sekundarni dio europske pravne stečevine', što je bolje od dosadašnjeg bilateralnog rješenja.

Vodeći slovenski list navodi, međutim, da je u pregovorima oko deblokade poglavlja o ribarstvu 'zapravo popustila Slovenija' jer je pristala na odgodu primjene SOPS-a koji je do sada interpretirala kao dio svog pravnog uređenja i koristila kao argument u dokazivanju teze da se Hrvatska ne drži onoga što je već dogovoreno i potpisano.

Slovenski mediji navode da bi, prema procjenama ministarstva poljoprivrede, šezdesetak od ukupno 118 registriranih ribara u Sloveniji moglo dobiti pravo na kompenzacije zato što ne mogu loviti u području određenom SOPS-om. Riječ je o onima koji mogu dokazati da je ribarstvo njihov jedini prihod, a usto raspolažu dnevnicima ulova. Prema nekim procjenama svaki od njih mogao bi na ime kompenzacija dobiti oko 6.000 eura godišnje u bruto iznosu. Druge procjene navode da bi se moglo raditi o čak 1.200 eura bruto na mjesec, pri čemu bi im se uz izgubljeni dohodak priznali i fiksni troškovi.

Slovenski mediji prenijeli su u utorak i interpretacije koje je uz zaključenje pregovora o ribarstvu dala hrvatska strana. Prema tumačenju hrvatskih pregovarača, Europska komisija u pregovorima je utvrdila da Slovenija nema povijesno pravo na ribolov u hrvatskim teritorijalnim vodama, ali je uzela na znanje da postoji međunarodni ugovor između Hrvatske i Slovenije. Taj sporazum (SOPS) dopušta hrvatskim ribarima da love u slovenskim teritorijalnim vodama te slovenskim ribarima da love u hrvatskim teritorijalnim vodama do Vrsara, s time da će se početi primjenjivati nakon što arbitraža odredi granicu na moru između dviju država.

Nakon što međunarodna arbitraža odredi granicu na moru i nakon što se ta odluka počne primjenjivati, u hrvatskim vodama istodobno će najviše 25 slovenskih brodova, od toga pet kočarica, moći ribariti, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.

Također su određene kvote - 100 tona godišnje moći će se izloviti u hrvatskim vodama i isto toliko u slovenskim, s tim da se ne smije loviti srednja i velika plava riba poput tune ili skuše. Svi ribari morat će poštovati propise obalne države.

Iako je među slovenskim ribarima uglavnom prisutno zadovoljstvo time što je rješenje nađeno i što će moći dobivati kompenzacije sve dok ne mogu loviti u hrvatskim vodama prema SOPS-u, među njima ima i drukčijih mišljenja, navode slovenski mediji, po kojima je slovenska vlada pristankom na suspenziju SOPS-a navodno izdala slovenske ribare i njihove nacionalne interese na moru.