s početkom iduće godine

Slovenska vlada predlaže veća izdvajanja za troškove razgradnje nuklearke Krško

21.12.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Slovenska vlada zatražila je da se s početkom iduće godine višestruko povećaju uplate u fond za razgradnju nuklearke Krško i trajno odlaganje radioaktivnog otpada iz nje, prenose u utorak slovenski mediji

Budući da dosadašnje uplate u taj fond neće biti dovoljne za sve predviđene aktivnosti, vlada je tvrtki Gen energija, koja upravlja vlasničkim udjelom Slovenije u nuklearki, predložila da umjesto 4,80 eura za preuzeti megavatsat električne struje iz nuklearke od 1. siječnja 2022. izdvaja 12 eura.

Prema prijedlogu vlade koji su prenijeli mediji, to znači da bi prema proizvodnji u tekućoj godini tvrtka Gen energija u taj fond trebala godišnje uplaćivati oko 36 milijuna eura.

"S obzirom da Gen energija u ovoj godini planira više od 73 milijuna eura čiste dobiti, te da je veleprodajna cijena električne energije u ovoj godini porasla za 200 posto, predviđeno povećanje doprinosa za razgradnju i deponiranje otpada ne bi trebalo bitno utjecati na dobit Gen energije", navela je vlada Janeza Janše u obrazloženju prijedloga.

Povećanje izdvajanja vlada je obrazložila podacima iz treće revizije programa razgradnje nuklearke Krško i programa odlaganja radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva, navodeći da revizija pokazuje kako do sada prikupljena sredstva za tu namjenu neće biti dovoljna pa izdvajanja treba povećati.

Ne računajući dio troškova koje će s razgradnjom nuklearke Krško imati HEP, odnosno Hrvatska kao suvlasnik, ukupni troškovi te aktivnosti za Sloveniju procjenjuju se na 1,16 milijardi eura, pri čemu je zbog premalo sredstava u fondu za razgradnju potrebno pravodobno osigurati dodatnih 1,09 milijardi eura, navode slovenski mediji.