RAMPA NAŠIM AMBICIJAMA

Slovenija započela novi set blokada Hrvatske

06.09.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Slovenija zbog nepoštivanja odluke Arbitražnog suda o granici namjerava blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), javljaju slovenski mediji

Time se počinju ostvarivati prijetnje službene Ljubljane da će pronaći način da Hrvatsku prisili na poštivanje presude Arbitražnog suda. Tijekom Bledskog foruma Slovenija je među okupljenim dužnosnicima intenzivno lobirala za to da se uvaže njena stajališta i potreba poštovanja presude Arbitražnog suda, zbog čega se hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić našla u vrlo nezgodnoj situaciji.

Već ranije su slovenski dužnosnici otvoreno prijetili da će blokirati pristup Hrvatske zoni Schengena.

Slovenija je na zasjedanju veleposlanika u Bruxellesu upozorila da namjerava blokirati Hrvatsku jer prema ocjeni slovenske diplomacije naša zemlja ne ispunjava uvjete OECD-a za pristup, među ostalim vladavinu prava i poštivanje presuda.  

Odluka da se tako postupi važna je jer je odluka o proširenju zakazana za kraj mjeseca.

OECD je organizacija koja ima 35 članica, a okuplja najrazvijenije tržišne ekonomije svijeta. Postupak primanja u članstvo je kompliciran i dugotrajan. Hrvatska je pismo namjere o pristupanju u punopravno članstvo OECD-a uputila u siječnju ove godine.

'Članstvo u OECD-u bilo bi iznimno korisno i dalo bi nam konačni legitimitet u smislu stanja gospodarstva, fiskalne odgovornosti i funkcioniranja pravne države', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković kada se sastao s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijom u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju ove godine.

Slovenija je članicom OECD-a postala 2010. godine u paketu s Izraelom i Estonijom. Cipar je još 1995. godine zatražio ulazak u OECD, no zbog otvorenih sporova sa susjednom Turskom, koja je članica OECD-a, na taj je zahtjev Turska stavila veto.