gotova turneja

Grabar Kitarović lobirala na Novom Zelandu da nas prime u OECD

21.08.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je u ponedjeljak, na sastanku s novozelandskim premijerom Billom Englishom, podršku te zemlje hrvatskoj kandidaturu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

Glavni naglasak razgovora Grabar-Kitarović i Englisha bio je na međusobnom podupiranju kandidatura u međunarodnim institucijama, kaže se u priopćenju predsjedničina ureda. Predsjednica je pritom zatražila podršku te zemlje hrvatskoj kandidaturu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).  

Hrvatska vlada je u siječnju uputila pismo namjere o pristupanju RH u punopravno članstvo OECD-a, gotovo jedinoj preostaloj međunarodnoj organizaciji kojoj bi Hrvatska mogla pristupiti. 

OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Novi Zeland jedna je od njih. 

  • +8
Kolinda Grabar Kitarović na Novom Zelandu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Grabar-Kitrović i English razgovarali su i o brojnim bilateralnim pitanjima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje i daljnjim ulaganjima. Važan preduvjet za to je zaključivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Tema je bila i hrvatskoj zajednici na Novom Zelandu koja je iznimno pridonijela razvoju te države, dodatno razvivši neke od industrija, posebice proizvodnju maslinova ulja i vina te ribarstvo. Na dnevnom redu bio je i sporazum o socijalnom osiguranju koji iseljenicima otežava povratak u domovinu, kaže se u priopćenju.

Sastankom s Englishom hrvatska je predsjednica završila trodnevni posjet Novom Zelandu, tijekom kojeg je obišla hrvatske iseljenike u Aucklandu i Wellingtonu, posjetila filmski centar Hobbiton kod Matamate, izgrađen za potrebe snimanja trilogije 'Gospodar prstenova' i 'Hobbit', kasnije pretvoren u vrlo posjećenu turističku atrakciju, s novozelandskim ministrom trgovine Toddom McClayem posjetila izvor gejzira Te Puia u Rotorui i geotermalnu elektranu Ngatamariki, najveću takve vrste na svijetu. 

  • +13
Kolinda Grabar Kitarović u Australiji Izvor: Licencirane fotografije / Ured predsjednice / Autor: Domagoj Opačak

Grabar-Kitarović je prije Novog Zelanda boravila u višednevnom državnom posjetu Australiji.