IZLAZAK IZ EU

Slovenija žali zbog odluke britanskih birača

24.06.2016 u 12:04

Bionic
Reading

Odluka britanskih birača o izlasku iz Europske unije pomalo je iznenadila slovensku politiku koja ocjenjuje da bi to moglo imati negativne posljedice za budućnost integracije, te izazvati dezintegracijske procese

Premijer Miro Cerar kazao je da po njegovoj ocjeni odluka britanskih birača može dovesti do kratkog razdoblja nesigurnosti u EU-u, osobito na financijskim tržištima, ali da će to s druge strane izazvati njenu reformu i dodatno učvrstiti integraciju.

"To će nam omogućiti da se djelotvornije suočimo sa suvremenim izazovima, da im pristupimo s više solidarnosti, odlučnosti i tješnjim povezivanjem", kazao je slovenski premijer.

"EU treba sačuvati, te je i dalje jačati, kao zajednicu i projekt kojim se promoviraju mir, suradnja, sloboda i sigurnost. Slovenija i dalje ostaje vrlo privržena daljnjem jačanju Europske unije", kazao je Cerar, dodavši da ne očekuje veće negativne posljedice britanskog izlaska za Sloveniju.

Predsjednik Borut Pahor odmah se ujutro sastao s britanskom veleposlanicom u Ljubljani Sophie Honey, kako bi se upoznao s mogućim razvojem situacije, a još je jučer kazao da EU bez obzira na Brexit očekuju velike promjene koje se ne daju izbjeći.

Pahor se zalaže za to da Slovenija ostane u "čvrstoj jezgri" država EU-a koje su članice eurozone i Schengena, ali se boji da bi britanska odluka mogla dovesti do domino efekta i kaotičnog razvoja u kojemu će se integracija suočiti s dilemom nužnih reformi ili svrstavanja članica u nove blokove koji će inzistirati na razlikama, a ne zajedništvu i produbljivanju integracije, što bi moglo ugroziti i poziciju Slovenije koja je članica EU-a od 2004. godine.

Reagirao je i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, rekavši da jako žali zbog toga što se Velika Britanija odlučila za izlazak koji donosi teško iskušenje i za Veliku Britaniju, ali i za EU.

Žaljenje zbog odluke britanskih birača izrazio je i predsjednik parlamenta Milan Brglez, bliski suradnik premijera Mire Cerara, rekavši da poštuje njihovu odluku, ali da misli da Britanija tako stupa na "težak i trnovit put" koji će donekle dijeliti i cijela EU, ali se integracija sada mora okrenuti promišljanju o tome kako dalje.

"Osobno smatram da je Europska unija za sve države u Europi jedini pravi put. To je put demokracije, mira i vladavine prava, put gospodarskog razvoja i podizanja blagostanja za sve", kazao je Brglez.

Svoje reakcije izražavaju danas i slovenske političke stranke, čiji su osjećaji i razmišljanja poprilično podijeljeni.

Stranke desnog centra uglavnom komentiraju kako odluka britanskih birača o odlasku iz integracije znači poraz Velike Britanije, ali i poraz Europske unije, no da će posljedice za Britaniju biti veće nego za kontinent. Socijalni demokrati (SD) kao vodeća stranka lijevog centra naveli su u izjavi da ne žele vidjeti u EU-u referendume kao svojevrsno "političko oružje".

Slovenski eurozastupnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl kazao je da ga je odluka Britanaca iznenadila, ali da je u neku ruku i logična zbog načina na koji su se prema EU-u ponašali britanski političari.

"Oni su svoje karijere uvijek gradili na isticanju specifičnosti i održavanju statusa koji je Velikoj Britaniji omogućavao da jednom nogom bude u EU-u a drugom izvan", kazao je Vajgl.

"Europa se mora odrediti prema svojoj ulozi u globalnim procesima u svijetu. Do sada je Velika Britanija unutar EU-a bila promotor politike i interesa SAD-a", kazao je Vajgl, dodavši da je zbog američkog utjecaja Europa znala donositi opasne političke odluke u sigurnosnim i političkim krizama u svom susjedstvu.