JANEZ JANŠA:

'Slovenija treba dobiti bitno bolji prijedlog'

06.05.2009 u 23:15

Bionic
Reading

Ako se želi da sadašnja inicijativa Europske komisije o rješenju slovensko-hrvatskog graničnog spora uspije 'Slovenija bi morala dobiti bitno bolji prijedlog od zadnjeg prijedloga Ollija Rehna', izjavio je u srijedu na večer za emisiju Televizije Slovenije 'Odmevi' bivši slovenski premijer i predsjednik najjače oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

LJUBLJANA - Tumačeći zašto se na sastanku u srijedu parlamentarne stranke s premijerom Borutom Pahorom nisu uspjele uskladiti o primjedbama koje treba poslati na Rehnov prijedlog, Janša je rekao da do toga nije došlo zbog opozicije, nego da se s primjedbama nije složila jedna stranka u koaliciji premijera Pahora.

Janša je kritizirao slovenski diplomatski aparat, a osobito slovenske predstavnike u Europskoj komisiji, što nisu uspjeli osigurati bolji prijedlog Europske komisije za rješenje spora, dodajući da je Hrvatska bila aktivnija od Slovenije koja je članica Europske unije, među ostalim i zato jer nova slovenska vlada još nije postavila veleposlanike u nekim ključnim državama, pa je tu hrvatska diplomacija bila "u prednosti".

Slovenija bi po riječima Janše za arbitražno rješenje graničnog pitanja trebala postaviti iste uvjete koje je dala u vrijeme njegove vlade prije dvije godine, kad je oko toga postignut "skoro potpuni konsenzus", rekao je Janša.

Po njegovim riječima, Slovenija bi trebala inzistirati da se granično pitanje ne može riješiti bez uvažavanja načela pravičnosti (ex aequo et bono), kako bi se osiguralo da se uvaže povijesne i druge okolnosti u razgraničenju i ne pristati samo na načelo pravne ravnopravnosti (equity). Uz to, pojasnio je, ostala dva uvjeta trebali bi biti cjelovito odlučivanje o kopnenoj i morskoj granici na istim načelima, a ne njihov odvojeni tretman, te obvezno zadržavanje stanja koje je vrijedilo prilikom osamostaljivanja dviju država 25. lipnja 1991. ili "na neki za Sloveniju povoljniji datum".

Slovenija tumači da zadržavanje stanja prilikom osamostaljenja znači da joj pripada cijeli Piranski zaljev i nesmetani teritorijalni prolaz na otvoreno more.

Premijer Borut Pahor izjavio je nakon dvosatnog sastanka sa strankama da će se novi krug usuglašavanja održati u utorak popodne idućeg tjedna i da Slovenija želi imati dovoljno vremena za raščišćavanje nekih dilema oko formulacija u Rehnovu prijedlogu, kako bi dala svoje primjedbe.

Pahor je rekao da je moguće da će se stranke o Rehnovu prijedlogu u utorak i usuglasiti, te da bi u tom slučaju Slovenija odgovor na ponudu dala slijedećeg tjedna.