NAPETA SITUACIJA

Slovenija produžila nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

19.06.2024 u 21:13

Bionic
Reading

Slovenska je vlada na sjednici u srijedu donijela oduku o produženju nadzora na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za šest mjeseci, odnosno do zaključno 21. prosinca, zbog napete situacije u svijetu, a posebno na Bliskom istoku

"U posljednje vrijeme pojavile su se nove prijetnje koje ozbiljno utječu na javni red i unutarnju sigurnost kako u Sloveniji tako i u cijeloj Europskoj uniji. One proizlaze iz sukoba na Bliskom istoku i zaoštravanja odnosa između Irana i Izraela", rekao je na konferenciji za novinare slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Ocijenio je da se sigurnosna situacija na Bliskom istoku dosad nije poboljšala, zbog čega Slovenija nastavlja s nadzorom granica. Ujedno je upozorio i na nove sigurnosne rizike povezane s ruskom invazijom na Ukrajinu te podsjetio da je Slovenija posljednjih mjeseci nekoliko puta bila meta kibernetičkih napada.

Slovenija se na produljenje nadzora odlučila i zbog potencijalnih sigurnosnih rizika vezanih uz Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, nadolazeće Olimpijske igre u Parizu i ilegalne migracije, nastavio je.

U tom svjetlu je ponovio da je Slovenija spremna sudjelovati u trilateralnim mješovitim policijskim ophodnjama s Italijom i Hrvatskom u zaštiti vanjske šengenske granice.

Prema njegovim riječima, to bi mogla biti alternativa kontroli na unutarnjim granicama.

"Privremena kontrola na unutarnjim granicama i dalje će se odvijati na način da nema negativan utjecaj na putnike, okoliš, gospodarstvo i stanovnike na granici", naglasio je ministar.

Zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećane opasnosti od terorizma, Slovenija je 21. listopada prošle godine uvela nadzor na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Tada je Italija iz istih razloga uvela kontrole na granici sa Slovenijom.

Poklukar je rekao da je o produženju već obavijestio kolege iz Hrvatske i Mađarske, Davora Božinovića i Sandora Pintera, a Slovenija je o tome obavijestila i Europsku komisiju.