SANADER NA SJEDNICI VLADE

Slovenci imaju slabe argumente protiv Hrvatske

29.12.2008 u 13:48

Bionic
Reading

Vlada je danas utvrdila Nacionalni program za pristupanje EU za 2009., koji predviđa usklađivanje 57 zakona i donošenje 255 podzakonskih akata te 165 provedbenih mjera

ZAGREB - Većina zakonodavnih reformi provest će se u prvoj polovici godine, pa je tako zaprvi kvartal planirano usklađivanje 20, za drugi 27, a treći devet zakona, dokza četvrti kvartal ostaje samo jedan zakon.

Najviše će posla imati ministarstva pravosuđa, gospodarstva, financija i zdravstva, najavio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, ističući odlučnost Vlade da, unatoč trenutnom zastoju, završi pregovore do kraja 2009.

Premijer Ivo Sanader podsjetio je da je u 2008. završen sav planirani posao na zakonodavnom planu, a činjenicu da je za 2009. planirano usklađivanje dvostruko manje zakona tumači kao dokaz dobro odrađenog posla. Od 2000., kad je započela proces usklađivanja, Hrvatska je uskladila ukupno 394 zakona, podsjetio je.

U osvrtu na slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU, Sanader je još jednom naglasio kako je nedopustivo podizati bilateralna pitanja na europsku razinu. Ponovio je stav da granična pitanja treba rješavati pred međunarodnim pravosudnim tijelom te istaknuo kako Hrvatska neće pristati da joj susjedna zemlja u tom postupku zabrani iznošenje bilo kojeg argumenta koji bi joj (Hrvatskoj) išao u prilog.

"Hrvatska neće prejudicirati granicu, ali nećemo dopustiti da nam netko zabrani donošenje i iznošenje argumenata", rekao je Sanader, koji je ponašanje Slovenije protumačio kao mogući dokaz slabih argumenata slovenske strane.

Premijer je pozdravio najavu Slovenije da će ratificirati protokol o članstvu Hrvatske u NATO-u te izrazio uvjerenje da će Hrvatska, zajedno s Albanijom i drugim članicama u travnju proslaviti 60. obljetnicu tog saveza.

Vlada je potvrdila sporazum s Europskom zajednicom o sudjelovanju u programu Marco Polo II za dodjelu financijske pomoći radi poboljšanja ekološke djelotvornosti sustava prijevoza tereta. Hrvatska će u tom programu sudjelovati s 25 tisuća, a program IPA pokriva nešto više od 157 tisuća eura. Ministar prometa Božidar Kalmeta pozvao je tvrtke da se jave za dodjelu sredstava iz tog programa.

Vlada je potvrdila sporazume s Kazakstanom i Bugarskom te Memorandum o suradnji s talijanskom vladom.

Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi odobrena je nabavka opreme u ukupnom iznosu od 827 milijuna kuna, u razdoblju od 2010. do 2015. Ministar Darko Milinović objasnio je da će se tim novcem nabaviti ukupno 165 medicinskih uređaja.