pasje vrućine

Stiže nam toplinska kupola, meteorologinja objasnila što je to

17.06.2024 u 22:19

Bionic
Reading

U Hrvatsku stižu velike vrućine. Temperature s uveć ovog ponedjeljka ponegdje bile malo iznad 30 °C, u utorak će biti i do 33 °C, a vrhunac će biti u petak kada se očekuje u pojedinim mjestima i do 37 °C.

DHMZ je najavio da će u utorak biti pretežno sunčano, u većini krajeva i vruće. Vjetar slab, mjestimice i umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni, a na istoku jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, u Gorskoj Hrvatskoj od 10 do 14, na Jadranu između 18 i 23 °C. Najviša dnevna većinom od 28 do 33 °C.

Voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Lidija Srnec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda istaknula je u Dnevniku HTV-a da nas ne treba čuditi što je u lipnju stigao toplinski val.

No, posljednjih godina kao da nam te više temperature posebno smetaju, a neki smatraju da je možda razlog toplinska kupola. Srnec je mišljenja da nas smetaju učestale i nagle promjene vremena, a pojam toplinska kupola je situacija kad imamo jako izražen greben i kad imamo toplu zračnu masu iznad širokog prostranog područja, koja se onda još dodatno grije, zato što s rubnih područja grije topao zrak i on se u sredini tog grebena ponovo spušta.

'Samim tim spuštanjem zrak se dodatno zagrijava i onda imamo jednu mikrocirkulaciju, koja stalno grije suh zrak i dodatno pojačava temperature, sljedeća dva, tri dana, možemo nazvati oslabljenom toplinskom kupolom, zato što nad Hrvatskom to neće biti tako izraženo kao u ostatku Europe', poručila je Srnec.

Što se tiče same klime, čini se da su ljeta u Hrvatskoj sve sličnija tropskoj klimi, a ne mediteranskoj. Srnec je kazala kako se klima mijenja, te da smo svjedoci da postoji porast temperature zraka kako globalno, tako regionalno i lokalno. 'Ono što i mi uočavamo kad pratimo toplinske valove je da toplinskih valova ima, ako gledamo neka dulja razdoblja, dakle, nekih tridesetak godina, da ih ima danas više', dodala je. Izražen je bio, kaže, toplinski val bio 2003. godine od kada su se zapravo u europskim zemljama i počela provoditi upozorenja na toplinske valove. Tada je taj toplinski val počeo već i u drugoj polovici svibnja.