NE SMIJU TROŠITI NOVCE

Slavonski Brod pred kolapsom

Bionic
Reading

Nakon što Gradsko vijeće Slavonskog Broda nije donijelo proračun taj je grad u velikim problemima. Naime, iako novca na računu ima, nema dokumenta koji bi regulirao njegovo trošenje

Istodobno, Ured državne uprave potvrdio je gradonačelnikovu suspenziju odluke Gradskog vijeća o privremenom financiranju, a gradonačelnik Mirko Duspara pozvao je Ministarstvo financija da im da upute o daljnjem postupanju. Problemi za korisnike proračuna su, naime, već počeli.

'Pojedine škole su ostale bez nafte, a ako isključe grijanje, onda je pitanje što će se dogoditi u ponedjeljak kad krene nastava. Slična situacija je u nekim vrtićima. Javna vatrogasna postrojba također ima problema jer se njihovi kamioni oprskrbljuju gorivom na INA-inom benzinskim postajama', izjavio je Duspara.

Inače, proračun za 2013. godinu Gradsko vijeće nije usvojilo na sjednici održanoj 18. prosinca. Tada gradonačelnik Duspara, koji je na mjesto gradonačelnika došao kao član HSP-a, a kada ga je ta stranka izbacila iz članstva osnovao udrugu Pravaš, nije mogao računati na glasove koalicijskih partnera iz SDP-a, kao ni članova HDZ-a, HSP-a i HSP-AS-a.

Tada je Gradsko vijeće donijelo odluku o privremenom financiranju, a Ured državne uprave Brodsko-posavske županije potvrdio je da je ta odluka nezakonita.

Riječ je o odluci Gradskog vijeća da se bez prijedloga gradonačelnika prihvati odluka o privremenom financiranju grada.

'Neupitno je da odluka o privremenom financiranju Slavonskoga Broda za 2013. godinu nije u skladu sa zakonom', stoji u odluci koju je potpisao predstojnik Mirko Vilajtović. U obrazloženju se podsjeća da prijedlog odluke mora sadržavati račun prihoda i rashoda, a njih može predložiti samo gradonačelnik.

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi gradska pravna služba tumačila je kako jedino gradonačelnik može predložiti donošenje odluke o privremenom financiranju. Gradsko vijeće naime na posljednjoj sjednici 18. prosinca prihvatilo je vlastiti prijedlog odluke o privremenom financiranju, no odluku je gradonačelnik Mirko Duspara stavio izvan snage i pozvao u pomoć ministarstva uprave i financija.

Po zakonu Ministarstvo uprave bi trebalo odrediti i povjernika Vlade za Gradsko vijeće jer grad nema ni odluku o privremenom financiranju.