BAR ZA NEŠTO KORISTAN

Skyrim uzrokovao novu eru PC RPG-a

15.02.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Bethesdina uzdanica pokazala se nadom za novu eru PC gaminga

Iako u originalu nije rađen za PC platformu, fenomenalni Skyrim postigao je gotovo nemoguće rezultate za svoj žanr. Zahvaljujući njemu, u posljednje vrijeme promatramo procvat epskog RPG-a na svim platformama. Mnogi developeri su otkrili kako se dotični žanr da lijepo izmusti za novce te su krenuli u razvoj svojih velikih projekata. I zašto ne bi? Prema službenoj objavi, Skyrim se do prosinca prodao u preko 11 milijuna primjeraka (što ne uključuje digitalni download!). Ovo znači da je naslov zaradio preko 650 milijuna dolara u manje od mjesec dana.

 

Pogledajte što modderi zaljubljeni u Dragon Ball Z mogu napraviti!

 

Međutim, spominjanje statistika nije naša namjera. Barem ne danas. Poanta je da je dotični naslov po prodaji nadmašio sve ostale PC naslove 3:1. Također, uspio je napraviti nemoguće: potući PS3 i Xbox360 ekskluzive. Ovaj monumentalni uspjeh, među ostalim, proizvođačima je potvrdio kako PC gaming ne umire samo zbog piratstva. Poanta je da (barem prema trenutnom stanju stvari), ako je naslov dovoljno dobar i ako je dostupan po prihvatljivoj cijeni (što se ponekad dešava na Steamu), korisnici će prije ili kasnije kupiti original. Za ovo, naravno, ne možemo jamčiti kod balkanske klinčadije, no oni su posebna priča sami po sebi.

 

Skyrim i Portal konačno zajedno <3

 

 

Kvaliteta i maštovitost projekta u konačnici donose zaradu. Da, sigurni smo da će uvijek biti piratstva. Međutim, ako je igra u pitanju dovoljno dobra, dovoljno zanimljiva i u principu dovoljno dostupna, korisnici (čak i oni koji su skinuli piratsku verziju) će s vremenom kupiti original. Što je onda s manjim indie naslovima, pitate se. Pa, njihova cijena vrlo često ne nadmašuje 10 eura, što ponovno privlači kupce koji nisu baš pri novcu. Bilo kako bilo, uspjeh Skyrima uzrokovao je barem privremeni porast proizvodnje RPG-ova, kao i PC igara općenito, što je definitivno dobra stvar. Stoga, uživajmo dok ne skuže da se radi o samo jednom izoliranom slučaju, narode!