najavljene i promjene

Skoro pet tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok, među njima i ranije diskvalificirana maturantica

17.08.2022 u 21:27

Bionic
Reading

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature

Jesenski ispitni rok državne mature polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na njega ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza, navodi HRT.

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku. 'Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji', kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Najavio je i promjene oko državne mature.

  • +51
Norijada na Bundeku 2022. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

'Kanimo konkretizirati određena pravila što se tiče nedopuštenog sadržaja, vrlo jasno koji su to sadržaji kako bi se pojavilo što manje žalbi, a time i određenih upita koje učenici postavljaju prema Centru', rekao je Filipović. To se odnosi na sve uvredljive komentare u testovima. U njima moraju biti samo odgovori na pitanja. A često se nađu i popratni crteži.

Doznajemo - ima tu svega, od srca, leptira do kukastih križeva. Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.