problemi od lani

Skandal na maturi: Maturantima naknadno dodavani bodovi, krenula istraga

31.03.2021 u 23:03

Bionic
Reading

Dva su mjeseca do prvih ispita državne mature, a krovnu instituciju koja ih provodi potresa skandal oko naknadnog priznavanja bodova nekim prošlogodišnjim maturantima. Ravnateljica Nacionalnog centra priznala je proceduralnu pogrešku, a ministar Fuchs zatražio dodatna objašnjenja.

Jesu li dodatni bodovi za 14 prošlogodišnjih maturanata, dodijeljeni nakon uloženog prigovora na ispitima iz engleskoga i njemačkog jezika - bili regularni? Pitanje je koje postavljaju ovogodišnji maturanti, profesori, bivši ministri, a istražuje i sadašnji, prenosi HRT.

- Zatražili smo od Centra da izvoli objasniti cijelu situaciju s obzirom da s cijelom procedurom Ministarstvo nema nikakve veze, kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Državna matura najjači je antikoruptivni mehanizam i zato smo je i uveli, kaže bivši ministar.

- Sustav je sve ove godine bio transparentan i jednostavan upravo zato da bi djeca bila neopterećena ili postojala bilo kakva nepravilnost. Sve mora biti izneseno na svjetlo javnosti, svi moraju znati što se dogodilo, rekao je Dragan Primorac, bivši ministar znanosti i obrazovanja.

- Imali smo do sada situacije da su učenici pokušali varati na maturi, ali ovo je prvi put da su veliki upitnici što se dešava u Centru, izjavila je Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja.

Ravnateljica Centra priznaje pogrešku i objašnjava - sve smo radili u interesu djece.

- U jesenskom roku Centar je pogriješio i napravio pravno-proceduralnu pogrešku prilikom pregledavanja prigovora i ponudio rješenje Povjerenstvu kako bi u zadanim okolnostima, kako što su kratkoća vremena i potreba upisa na fakultete i kada se dogodi greška sustava, sustav je preuzeo na sebe, objašnjava Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

No maturanti imaju svoje viđenje, kao i profesori, kažu jedan bod na maturi je velik.

- Imaš taj jedan bod više, nekoliko si mjesta više, i to nekada znači upad na faks, upozorava Jana, maturantica.

- Razrednik sam maturanata tako da nismo tu vijest stigli prokomentirati vidio sam u razrednoj grupi puno upitnika, prilično su isfrustrirani, kaže Tvrtko Pleić, prof. geografije u IX. gimnaziji u Zagrebu.

Bivša ministrica traži upravni nadzor nad Centrom, a smatra da bi tu posla mogao imati i DORH. Ravnateljica Katavić ponavlja, jesmo li trebali dopustiti da se ta djeca ne upišu na fakultet?

Sadašnja maturantica ima još primjedbi na sustav. - Prošle godine je bio onaj incident kada su naknadno mogli pisati maturu učenici koji su varali, a nije ih se slalo na jesenski rok. Ako je netko varao mora snositi posljedice za to, kaže maturantica Jana.

Je li baš tako zamišljena državna matura? Sada kada je postala dio obrazovnog procesa, kada se maturanti trude, uz silne napore, epidemiološke mjere i izolaciju, dajte da bar malo zadrže vjeru u sustav!