NAJVEĆI RAST OD 2009.

Sjajna godina za europske burze

31.12.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Na burzama u Londonu i Parizu cijene su dionica blago porasle na početku zadnjeg radnog dana u ovoj godini, a kako se danas radi skraćeno ne očekuju se veće oscilacije cijena, ni veći obujam trgovanja

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,13 posto, na 1.313 bodova, blizu najviše razine od polovice 2008. godine.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su istodobno u plusu oko 0,1 posto.

Na burzama u Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj danas se ne radi zbog blagdana, dok se na tržištima u Londonu, Parizu, Madridu, Amsterdamu, Liabonu i Bruxellesu radi skraćeno, uglavnom do 12 sati.

Među vodećim europskim burzama najveći rast cijena dionica zabilježila je ove godine Frankfurtska. Tamošnji DAX indeks porastao je 26 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

Njezin rast nadmašile su samo manje burze, kao što je ona u Dublinu, s rastom cijena za otprilike 34 posto. Na burzi u Ateni cijene su dionica, pak, porasle oko 28 posto.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je ove godine oko 16 posto, što je njegov najveći godišnji rast od 2009.

Među sektorima je pritom najveći dobitnik automobilski, u kojemu su cijene dionica ove godine skočile 38 posto.

Telekomunikacijski i medijski sektor porasli su, pak, 33 posto, što se zahvaljuje brojnim preuzimanjima i spajanjima kompanija.

S druge strane, najveći je gubitnik rudarski sektor, koji je zabilježio pad od 14 posto, pod pritiskom pada cijena metala, uključujući zlato i bakar.