priopćenje

Sindikat: Inicijativa medicinskih sestara lažnim informacijama dovela u zabludu zaposlenike

07.10.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi izvijestio je u ponedjeljak kako je najprije podupirao inicijativu medicinskih sestara i prosvjed dok vodstvo te inicijative nije narušilo jedan plemeniti cilj jeftinim pamfletima i lažnim informacijama kojima se opasno dovode u zabludu zaposleni u zdravstvu

'Pitamo se danas gdje su kolegice iz inicijative bile tijekom naših pregovora kada smo u 16 zdravstvenih ustanova tijekom dva tjedna diljem Hrvatske organizirali mirne prosvjede kao znak podrške sindikatima u pregovorima. Vjerojatno još u čajnim kuhinjama. Evidentno je da su inicijatorice prosvjeda mislile da se plaće podižu bukom na Markovom trgu, a sindikati to ne znaju. Ali, razočarao ih je odgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske da se o plaćama pregovara sa sindikatima i to za stolom', stoji u priopćenju.

Napominju da će sindikat koji će osnovati 'inicijativa iz čajne kuhinje' biti jedan od 35 sindikata u zdravstvu, a do jučer su članovi te inicijative govorili sve najgore, širili dezinformacije te udarali niskim udarcima po oba reprezentativna sindikata, pocjenjujući njihov rad i ono što su ugovorili za sve zaposlene.

Samostalni sindikat zdravstva podsjeća kako su se sindikati u kolektivnom ugovoru izborili za tri posto veći dodatak na uvjete rada te četiri posto na odgovornost, više dana godišnjeg odmora, bolje plaćenu pripravnost, položajne dodatke, redovite sistematske preglede, nove uniforme i zaštitu od napada trećih osoba.

'Nerazumljivo nam je to euforično i lažno navođenje da je povećanja plaće samo 45 kuna. Nejasno nam je neosnovano istupanje u medijima o zahtjevima za povećanje osnovice plaće za 25 posto samo za medicinske sestre kada se zna da je osnovica ista svima zaposlenima i o kojoj pregovaraju svi sindikati javnih i državnih službi zajedno', stoji u priopćenju.

'Inicijatorice prosvjeda, a sutra novog sindikata sebe nazivaju heroinama, a u medijima izjavljuju da bi naše bolnice mogle sličiti mrtvačnicama. Kada? Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni? Na što u stvari te heroine pozivaju naše medicinske sestre koje nikada, pa ni kada su nam plaće u zdravstvu padale, nisu kao ni svi drugi zaposleni u zdravstvu prijetili tako?', pitaju iz Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.