ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Sindikati i Vlada nastavljaju razgovore: 'Više je opcija na stolu'

25.11.2019 u 12:50

Bionic
Reading

'Dali smo maksimalni doprinos. Vidjet ćemo koja su moguća rješenja, nastavljamo razgovore, više je opcija na stolu', rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, nakon sedmerosatnog sastanka u Banskim dvorima. Sindikalist Vilim Ribić potvrdio je da se razgovori s predstavnicima Vlade nastavljaju u utorak, dodajući da je dogovoreno da se ništa ne iznosi u javnost, pa niti to jesu li sindikati zadovoljni razgovorom. Dok se ne postigne dogovor, štrajk u školama se nastavlja

Sastanak predstavnika obrazovnih sindikata i Vlade započeo je u 16 sati, a završio oko 23 sata.

'Tako dugo dok razgovaramo ima nade da se dođe do rješenja', rekao je pak Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Potvrdio je da će se, u slučaju da se sutra završe pregovori, opet ići na referendum, te zamolio predstavnike medija da istraže zašto je policija danas po školama istraživala organizatore prosvjeda. 'To smatramo zastrašivanjem', poručio je Mihalinec.

>>> Profesorica s terena poslala poruku sindikalistima: Policija je u školama popisivala tko je organizirao odlazak na prosvjed

Vladin pregovarač, predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić kazao je nakon sastanka da se traži kvalitetno rješenje koje će omogućiti da se razlika kompenzira.

'Razgovaramo o tome na koji način to napraviti imajući u vidu mogućnosti i činjenicu da je proračun već izglasan i da smo na kraju godine. Tražimo održiva rješenja, koja neće značiti veću presiju na porezne obveznike, a koja će u najvećoj mjeri zadovoljiti zaposlene u obrazovanju, dok se dugoročno ne riješi pitanje koeficijenata', rekao je Frka Petešić.

Sindikalci su se prethodno povukli sa sastanka na kratke konzultacije, a novinarima su poručili da im Vlada zapravo nije ponudila ništa novo. Rekli su da se nije pričalo o koeficijentima, nego o dodacima, a i to u skromnom i neprihvatljivom obimu. Osim toga, posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić te predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, koji su u ime Vlade pregovaraju sa sindikalcima, otkrili su da nemaju mandat pregovarati o koeficijentima, poručili su sindikati u pauzi sastanka.

Iz Osijeka se u večernjim satima oglasio i premijer Andrej Plenković. Na nezadovoljstvo sindikata onim što je danas ponuđeno uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto.

'Kao predsjednik Vlade koja je povećala plaće već sada za 11,5 posto, povećat će se sigurno za još 6 i nešto. Pa to je 18,3 tijekom iduće godine plus još 2 zajamčenih od prije nekoliko dana. Još sada i razgovaramo, pa recite je li tako loše u mandatu jedne vlade dobiti plaću veću za više od 20 posto', odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li optimističan da će sa sindikatima postići dogovor.

Plenković je u Osijeku, gdje sudjeluje na 30. obljetnici osnutka gradskog HDZ-a, istaknuo kako u Banskim dvorima upravo traju pregovori sa sindikatima, ističući da u Vladi poštuju učitelje i njihovo pravo na štrajk, ali su im u interesu i prava djece na radovito pohađanje 'onoga što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola'.

Prosvjed prosvjetnih radnika pod nazivom 'Hrvatska mora bolje' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Upitan je li i dalje stava da bi danas sa sindikatima mogao biti postignut dogovor odgovorio je kako u Vladi jesu za kompromis, ali je za kompromis potrebno dvoje". "Budući da razgovori traju, u ovom trenutku ne mogu više reći", kazao je.

Treba biti i neki rekordni štrajk

Novinari su ga pitali i je li učiteljima baš toliko loše da su organizirali najveći dosadašnji štrajk u prosvjeti, na što je odgovorio: "Pa dobro, treba biti i neki rekordni štrajk".

  • +9
Pogled iz zraka na prosvjednike koji dolaze na glavni zagrebački trg Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uoči sastanka, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je da nije optimistična jer Vlada do sada nije pokazala želju za rješavanjem problema prosvjetnih radnika koji su u štrajku, iako je vrijeme da se problem riješi. "Vidjet ćemo ponudu Vlade. Ja ne dijelim optimizam drugih, mislim da je vrijeme da se problem riješi, ali optimistična nisam", kazala je Šprem uoči sastanka s predstavnicima Vlade na čelu sa Frkom Petešićem.

Šprem i drugi čelnici obrazovnih sindikata sastali su se s Petešićem kako bi nastavili razgovore koji su započeli prošlog petka, nakon kojih su sindikalci izrazili umjereni optimizam oko mogućnosti dogovora kojim bi prestao štrajk u obrazovnom sustavu, koji je danas ušao u 31. dan. Uz Sanju Šprem, na sastanku su i Vilim Ribić, Ana Tuškan, Branimir Mihalinec, Željko Stipić i Igor Radeka.

Šprem je izjavila kako je očekivala da na sastanku bude i premijer Andrej Plenković, jer je on odgovoran za štrajk u sustavu. Međutim, premijer je otišao na stranački skup u Osijek.

'Ukoliko ponuda bude 6,11 posto mi i danas možemo završiti sa štrajkom', kazala je zaključno Šprem.

Sindikalist Vilim Ribić je pak kazao kako moraju dobiti, a ne smiju izgubiti.

'6,11 je minimum. Nije stvar u tome koliko, već je stvar u tome kada i u kojem rasporedu. Oko toga se može pregovarati', ističe Ribić.

Podsjetimo, iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora.

Bio bi to nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s Frkom Petešićem započeli u petak, a uslijedit će nakon što na Trgu bana Jelačića završi veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, na kojem se okupilo više od 20 tisuća ljudi.

  • +9
Obraćanje sindikalista na velikom prosvjedu Hrvatska mora bolje Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Premijer Andrej Plenković jutros je izjavio da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja i očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

  • +40
Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL