uoči prosvjeda

Plenković očekuje da će danas biti postignut dogovor sa sindikatima obrazovanja

25.11.2019 u 11:35

Bionic
Reading

Vlada je čula poruku sindikata obrazovanja, izjavio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak, te očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor, a nastavak pregovora bit će nakon što završi veliki prosvjed koji sindikati organiziraju u podne na Trgu Bana Jelačića.

"Dijalog će biti i danas popodne nakon prosvjeda. Apeliram prije svega na sindikate, vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku - jesmo, čuli smo je”, rekao je premijer u izjavi novinarima nakon puštanja u rad servisa Centra dijeljenih usluga te obilježavanju 55. obljetnice tvrtke APIS IT-a.

Ponovio je da će u manadtu ove Vlade plaća profesora i učitelja samo kroz Temeljni kolektivni ugovor narasti za 18,3 posto te da je njegova ponuda sindikatima bila još dodatnih dva posto od 1. listopada. Smatra da imaju rješenje za sadašnju situaciju, nakon što sindikati nisu prihvatili dosadašnje ponude Vlade.

"Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je Plenković i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

  • +40
Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Danas očekujem da stvar završi”, rekao je no nije htio govoriti o detaljima nove Vladine ponude sindikatima. Sa sindikatima će nakon prosvjeda razgovarati premijerov predstojnik Ureda Zvonimir Frka Petešić, koji je prvi razgovor s sindikalcima imao u petak.

"Ako ja sad vama kažem, kako će onda Zvonko pregovarati”, odgovorio je premijer na pitanje novinara kakva je Vladina ponuda te ponovio kako i dalje smatra da je štrajk ispolitiziran.