vrući krumpir

Aladrović o 'političkim konotacijama' i odgovornosti Divjak, sindikati najavljuju novi prosvjed, a ovo su rješenja oko odgode državne mature

22.11.2019 u 06:18

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u Temi dana HTV-a. Komentirao je pregovore sa sindikatima, prosvjed prosvjetara te sastanak premijera Plenkovića i ministrice Divjak

Vilim Ribić rekao je da je sastanak protekao burno i konfliktno. Njihov zahtjev od 3+3+3 rasta osnovice nije prihvaćen. Ponuda na stolu bila je identična onoj za sindikate državnih službi, što im je neprihvatljivo. O pregovorima sa sindikatima u Temi dana HTV-a govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za HRT.

'Ne bih se složio da su pregovori sa sindikatima javnih službi bili konfliktni. Bilo je različitih mišljenja, ali nema razlike ovoga u odnosu na ranije sastanke. Upozorili smo na neke nelogičnosti u metodologiji, brojkama te se nismo složili oko parametara kako sindikati vide sustav plaća u Hrvatskoj i zaostajanje', pojašnjava ministar. Aladrović kaže da sindikate državnih i javnih službi gledaju slično, a vezano uz povećanje materijalnih prava.

Prosvjed na trgu bana Jelačića

Najavljena je konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske o nastavku štrajka u osnovnim i srednjim školama, te najavi prosvjeda na Trgu bana Jelačića. Na konferenciji će govoriti Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

'Bitno je napomenuti da su neki sindikati skloniji prihvaćanju ponude, a neki ne. 'Vrući krumpir' su prosvjetni sindikati, koji nisu sudjelovali na pregovorima, već su imali prosvjed na Markovu trgu. Premijer Andrej Plenković poslijepodne u četvrtak rekao je i da štrajk prosvjetara ima 'predizborne konotacije'.

  • +8
Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Vratio bih se korak nazad, a to je nedolazak sindikata. Njima je bilo mjesto za pregovaračkim stolom, neovisno o štrajku i prosvjedu, time bi pokazali solidarnost s kolegama. Njihov nedolazak ne mogu ne povezati s politizacijom određenih skupova te poruka koje možemo vidjeti u javnosti. Govorimo o 29 danu štrajka. Ovdje definitivno postoji i politički utjecaj unutar prosvjeda i štrajka'.

Nastava i matura

Odluče li se predstavnici obrazovnog sektora da zbog dosadašnjih izgubljenih deset dana nastave učenicima produlje nastavnu godinu, ta će se odluka odnositi na sve učenike svih razreda, ali ne i na maturante. Oni dulju nastavnu godinu neće imati, službeno će je završiti 22. svibnja kako je to bilo predviđeno početkom školske godine, a ispiti mature počet će im s prvim danima lipnja. Hoće li imati nadoknade subotama do službenog kraja školske godine, kada su uglavnom na pripremama koje im plaćaju roditelji, ministrica Divjak tek se treba izjasniti – kako njima tako i ravnateljima koji moraju organizirati nadoknade u školama, piše Večernji list

Ministrica Divjak sastala se s premijerom Plenkovićem.

Aladrović nema informacije o čemu su razgovarali te je li ponudila ostavku.

'Koliko imam informacije, nije ponudila ostavku, o tome ne mogu razgovarati, mi smo kolege u Vladi'.

Je li korektno od Blaženke Divjak da se distancirala, vodi resor koji je već 29 dana u kolapsu?

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Moj je osobni stav da ministrica treba svim snagama napraviti red u resoru koji vodi, a ne izmicati se sa strane i prebacivati odgovornost na bilo koga od kolega ili premijera. Problem je u Ministarstvu obrazovanja, problem je u resoru i domeni toga Ministarstva te očekujemo da se tamo i rješava'. Kada će se priča sa štrajkom prosvjetara okončati, ministar Aladrović kaže da treba pitati drugu stranu.

'Iznijeli smo niz mjera i prijedloga, a druga se strana zapravo oglušuje na sve one naše prijedloge. Možda je bolje pitanje kada druga strana planira završiti štrajk. Financijski izdaci koje smo predvidjeli za rješenje ovoga problema zaista u ovom trenutku nadmašuju ono što je na početku traženo. Učenici zaista trebaju biti na prvom mjestu, ali ne deklarativno. Koliko je meni poznato naša se ponuda neće mijenjati', zaključio je Aladrović.