od 1. kolovoza

Sindikat policije pozdravlja povećanje plaća najugroženijim zaposlenicima državne uprave

24.08.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) pozdravio je u četvrtak Vladinu odluku o povećanju plaća najugroženijim zaposlenicima državne uprave, a radi se o skoro 30.000 službenika s najnižim plaćama, koja stupa na snagu 1. kolovoza

Odlukom se uvodi dodatak od 10 posto svim državnim službenicima i namještenicima koji ne primaju dodatke za posebne uvjete rada ili imaju dodatak manji od 10 posto, i to do koeficijenta 1,8.

Također, državnim službenicima i namještenicima srednje stručne spreme u policiji, carini, pravosuđu i poreznoj upravi koji imaju dodatke za posebne uvjete rada, ti se dodaci povećavaju tako da dodatak od 20 posto raste na 30 posto, od 30 posto na 35 posto, od 35 posto na 40 posto, a dodatak od 40 posto na 45 posto.

Povećanje je dogovoreno zato što veliki broj državnih službenika ima znatno niže plaće u odnosu na zaposlenike s istom stručnom spremom u javnoj upravi, državnim tvrtkama, lokalnoj samoupravi i privatnom sektoru.

Prilikom novog donošenja Zakona o plaćama vodit će se računa da oni koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim povećanjima dobiju primjeren rast plaća, a kroz novi Zakon o plaćama SPH je na pragu ostvarenja jednog od svojih ciljeva - da početna neto plaća policijskih službenika bude najmanje 1000 eura.

Sindikat poručuje da neće odustati od borbe za bolje radne uvjete i veće plaće. U rujnu trebaju početi kolektivni pregovori u kojima očekuju znatno povećanje osnovice, odnosno povećanje plaća za sve u državnoj upravi, porast božićnice, određivanje iznosa uskrsnice i pregovore o drugim materijalnim pravima.