ministar pravosuđa

Službenici se vraćaju na posao na sudove; Malenica odgovorio jesu li policajci sljedeći

26.07.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Nakon osam tjedana - prekida se štrajk u pravosuđu. Službenici i namještenici od petka nastavljaju s radom, čim se potpiše sporazum s Vladom.

'Svjestan sam činjenice da postoji dio nezadovoljstva građana i poduzetnika koji nisu mogli ostvariti neka svoja prava na sudovima, ali sutra kad se potpiše sporazum nastavit će s radom.', rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica u razgovoru za RTL Danas.

Ministar pravosuđa kaže da su čitavo vrijeme razgovarali s predstavnicima Sindikata, predlagali su određene ponude na koje su se predstavnici izjašnjavali.

'Sada smo se u zadnja dva tjedna približili određenim prijedlozima i s njihove i s naše strane i to je rezultiralo odlukom sindikata da prihvati ponudu Vlade.', kaže Malenica.

Na pitanje je li ga iznenadilo što su prihvatili 12 posto, što je nekih 70-80 eura, a oni su tražili 300, ministar je odgovorio kako to 'treba gledati puno šire'.

'Vlada je tijekom svog čitavog mandata povećala plaće, od 2016. godine. Isto tako povećala se plaća kroz odluku Vlade o dodatku, gdje je većina službenika i namještenika dobila sto eura dodatak, što je 15-20 posto povećanje. Treba to povećanje gledati s tim dodatkom.

Imamo povećanje od 180 eura, mi smo vodili razgovore s predstavnicima iz Sindikata i prije nego je Vlada donijela odluku o dodatku od 180 i 60. I prije toga smo vodili razgovore i pojasnili im kakvo će povećanje dobiti. Sljedeće povećanje će biti i kroz osnovicu, ali i kroz poreznu reformu o početka sljedeće godine, ali kroz novu uredbu.', kaže Malenica.

Na pitanje jesu li policajci sljedeći, ministar pravosuđa kaže kako može istaknuti da se sa Sindikatom policije Hrvatske, također, razgovaralo s obzirom da su oni reprezentativni sindikat za državnu službu i kod izrade dodataka od 180 do 60.

'Ja u ovom trenutku ne mogu potvrditi ni demantirati tu informaciju da su oni sljedeći.', rekao je Malenica.