BURNO JUTRO U SABORU

Sinčić: Povjerenstvo za Agrokor se pretvara u farsu

27.10.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Nakon burnog zasjedanja u četvrtak, zastupnici su jutros sjednicu ponovno započeli stankama. Aktualna politička situacija i Agrokor opet su bile top teme

'Jučer je održano povjerenstvo za Agrokor. Bojim se da se povjerenstvo pretvara u farsu, pogledajte koji su svjedoci pozvani. Kada radite povjerenstvo, prvo zovete oni koji imaju najviše za reći. Ovdje se radi o ljudima u visokim godinama, Manolić ima skoro 100 godina, i upitno je koliko oni mogu pomoći. Vjerojatno će govoriti da se ne sjećaju. Ovdje se radi o odvođenju povjerenstva u zastaru', rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida nakon stanke.

'Ovdje se radi o sabotaži da se kupi tjedan-dva, da se proglasi istraga i povjerenstvo ugasi', dodao je.

'Ministrica Dalić povezana je s američkim kapitalom, zasigurno je s Ramljakom dogovorila ovu cijelu operaciju', kazao je Sinčić.

Pridružio se zahtjevu SDP-a za opoziv vlade.

Dok se bavimo Agrokorom, ispod radara prolazi niz stvari, poručila je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

'Kriterij za pozivanje ljudi na povjerenstvo je očito da budu stariji od 80 godina, i da se po mogućnosti što manje sjećaju. mi ćemo kao oporba govoriti, a vladajuće molimo da barem čuju svaku pedesetu', dodala je, i pozvala Plenkovića da se pojavi u Saboru.

'Recite nam što je smisao lex Agrokora. Jer meni se čini da je smisao da je jedan čovjek,  Ante Ramljak postao nedodirljiv', rekla je Mrak Taritaš.

'Očito sve prolazi uz Plenkovićevu 'mogu što hoću'. Tako smo mi iz opozicije jučer preglasani na povjerenstvu po svim točkama. Mediji su izbačeni sa sjednice, u tome smo preglasani. Preglasani smo i izglasala se odluka da se sjednice ne mogu održavati ako nema većine', rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Milijan Brkić zaboravio je na dogovor da izaberemo potpredsjednika povjerenstva, dodao je. 'Jučer je Brkić novinarima na pitanje kada će se uvrstit moj prijedlog dopune odluke o osnivanju povjerenstva, rekao da ne budu Nostradamusi. Danas sam predsjednika Sabora pitao kada će biti dopunjeno, pa mi rekao 'kad ja odlučim'. Znači opet, mogu što hoću', rekao je Grmoja.

  • +19
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Očito je namjera bila izbjeći da se pred Povjerenstvom pojave Dalić, Ramljak i Plenković', kazao je Grmoja.

'Što se tiče SDP-ovog prijedloga za opoziv, volio bih da je bilo više konzultacija, da ne bi bila jalova inicijativa i pomogla da se ojača grogirani Plenković', kazao je Grmoja.

Nakon njegovog izlaganja javio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kazavši kako će Grmojina točka biti uvrštena na dnevni red na početku sljedeće sjednice, koja bi trebala započeti za tjedan i pol.

Građani još više gube vjeru u politiku, a odnos premijera prema Saboru samo to još više potiče, poručio je SDP-ov Željko Jovanović.

'Smatram da je Agrokor najveća korupcijska afera u novijoj povijesti. I zato gospodin Plenković treba doći u sabornicu i otvoreno govoriti', kazao je Jovanović.

Odabir svjedoka na povjerenstvu i sve odluke HDZ-a o povjerenstvu potiču naše sumnje da se ne želi raditi pošteno', kazao je Jovanović.

Osvrnuo se i na sukob predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednice Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa Dalije Orešković. Kazao je da predsjednica 'plače poput curice' zbog odluka povjerenstva.

Zbog aktualne političke situacije stanke su zatražili klubovi zastupnika HDZ-a, SDP-a, Mosta, GLAS-a, Živog zida i HNS-a.  Davor Vlaović (HSS) stanku je zatražio zbog izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti.