smanjenje rizika od katastrofa

Simulator protresao Osječane: 'Na katastrofe moramo biti spremni'

09.11.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Osječani su imali prilike osjetiti kako je izgledao potres u Zagrebu na 20. katu ili onaj u Japanu u prvom simulatoru na Danu smanjenja rizika od katastrofa

Kako je izgledao potres u Zagrebu ili onaj u Japanu od 8 stupnjeva po Richteru, Osječani su imali prilike osjetiti u prvom simulatoru izrađenom za edukaciju i podizanje svijesti na Danu smanjenja rizika od katastrofa. Prema točnim zapisima Seizmografske službe u simulatoru koji izgleda kao soba na 20. katu zgrade građani su imali prilike osjetiti podrthavanje tla, ali i naučiti kako se ponašati u slučaju poplava i klizišta.

'Predstavljamo projekt Ravnateljstva civilne zaštite 'Na putu do smanjenja rizika od katastrofa' kojim želimo osvjestiti građane, stanovnike Hrvatske, kako se ponašati, pripremiti za nesreće i reagirati, ali i sanirati posljedice. Katastrofe su veliki društveni i gospodarski problem', ukazao je Zvonko Grgec, pročelnik osječkog Ureda Civilne zaštite.

Dodao je kako se sustav civilne zaštite posljednjih 15 godina drastično promijenio, prilagodio novom vremenu i standardima Europske unije. Uz djecu krenut će se i s edukacijama odraslih kako bi se upoznali sa sustavom u jedinicama lokalne samouprave.

'U posljednje dvije godine imali smo nekoliko događaja. Posljednji je veliki požar u Dravi Internationalnu, gdje se pokazalo da su sve naše službe bile spremne na nešto takvo. Vjerujem kako se nije dizala nepotrebna panika, a odluke smo donijeli pravovremeno o korištenju sustava ranog upozoravanja putem kojega smo obavjestili sve stanovnike šireg područja Osijeka o potencijalnoj opasnosti od dima kako bi se u skladu s tim znali ponašati', objasnio je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

  • +8
Dan smanjenja rizika od rizika katastrofe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Osječko-baranjska županija

Prirodne katastrofe u posljednje vrijeme, dodao je zamjenik osječko-baranjskog župana i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite Mato Lukić, nisu zaobišle ni ovo područje.

'Priroda je posljednjih godina nepredvidiva. Imali smo od požara do visokog vodostaja Drave, elementarnih nepogoda izazvanih olujnim vjetrom i obilnim padalinama. Ovdje smo imali i simulaciju poplave kako treba postupiti. Tako smo upravo i ljetos činili u suradnji s Hrvatskim vodama kada nam je zaprijetio visoki vodeni val na Dravi', rekao je Lukić.

U osnovnoj školi Sveta Ana održana je simulacija vježbe Civilne zaštite u slučaju požara.