ekološka katastrofa

Zamjenik zapovjednika osječkih vatrogasaca: U 'Dravi' je bilo puno propusta

09.10.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP Osijek, upozorio je na brojne opasnosti na koje su naišli vatrogasci u gašenju skladište plastike tvrtke Drava International, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Morali smo rješavati sve što je bilo propušteno tehnički u preventivi i provedbi pravilnika koji definiraju količine gorivog materijala u odnosu na vrste materijala, način smještanja, količine koje se smiju skladištiti. Tamo su bili potpuno nepropisno napravljeni uski prolazi, a pojavila se i opasnost da stradamo od strojeva koji su se u mraku i dimu kretali nekontrolirano, prenoseći bale, dok smo se između njih kretali s mlazevima.

Rekao nam je to Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP-a Osijek, nekadašnji zapovjednik ove postrojbe i jedan od najiskusnijih hrvatskih vatrogasaca, koji je u 63. godini života sa svojim kolegama proveo gotovo 30 sati na prvoj liniji požarne fronte koja je gutala otvoreno skladište plastike tvrtke Drava International.

Njegove riječi jasno ukazuju na vjerojatno ključno pitanje vezano uz ovaj megapožar, koji je izazvao ekološku katastrofu na istoku Hrvatske. Jesu li poduzete mjere zaštite od požara, ključno je pitanje. Pita se to i Banjan, koji je u istoj tvrtki gasio već nekoliko požara, tri u posljednjih osam godina. Ono što je vidio na požarištu i što zna iz iskustva navodi ga na samo jedan zaključak.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Propuštene preventivne mjere zaštite od požara dovele su nas u ovu situaciju. To je požar izvan svih kategorija, nepoznat u zemljama razvijenog svijeta jer se tamo provode propisi. Sve što propuste vlasnici objekata, slomi se na leđima vatrogasaca, koji riskiraju svoje živote da bi popravili nepravilnosti', ustvrdio je Banjan, opisavši kako je to izgledalo na licu mjesta, piše novinar Jutarnjeg lista Nikola Patković.